A francia 2021 szeptembere óta a leggyengébb szintre lassult februárban, csökkent a spanyol fogyasztói árak növekedési üteme is. Így a németországi adatokra várva így egyre inkább felerősödik a vita arról, hogy az Európai Központi Bank (EKB) mikor kezdi el kamatcsökkentési ciklusát. 

Financial,Economic,Global,Crisis,,Budget,Constraints,In,Budget,,Declining,Stock
Fotó: pedrosek

Az euróövezet második legnagyobb gazdaságában a fogyasztói árak a második hónapban 3,1 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, ami elmaradt az előző havi 3,4 százalékától, és összhangban van a Bloomberg közgazdászok körében végzett felmérésével. Spanyolországban az infláció némileg meghaladta a várakozásokat, bár szintén mérséklődött – 3,5 százalékról 2,9 százalékra.

 

Csütörtökön publikálják számos német tartomány inflációs adatait is, a várakozások szerint ezek is lassulást mutatnak majd. Az eurozóna februári átfogó inflációs mutatóját pénteken teszik közzé, az elemzők szerint 2,8 százalékról 2,5 százalékra szelídülhet a pénzromlás üteme. 

Az infláció elleni harcot megnyertük

– közölte Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy az év végére 2 százalékos rátát vár. 

Mikor lép az EKB?

Az EKB 2 százalékos célkitűzése felé szelídülő infláció az energiaárak csökkenésével és az európai gazdaság stagnálásával párhuzamosan következik be. A frankfurti jegybankárok azonban óva intenek attól, hogy túl hamar lazítsanak a monetáris politikán, mert félnek az árnyomás újraindulásától. Különösen a bérekre összpontosítanak, és úgy vélik, hogy csak a júniusi kamatdöntő ülésre lesz világosabb erről a területről. A piac ezzel szemben már márciusra várja a lazítás kezdetét. 

Aggodalmukat az táplálja, hogy a nagyarányú béremelések felpörgetik a szolgáltatások inflációját, amely Franciaországban az Insee statisztikai hivatal szerint februárban csak enyhén, 3,1 százalékra csökkent az előző havi 3,2 százalékról. 

Két éve a legmagasabb szinten a német munkanélküliség

Németországban februárban 11 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma – ez több mint a kétszeresére az elemzők által előre jelzett 5 ezernek. A munkanélküliségi ráta 5,9 százalékon maradt, ami több mint két éve a legmagasabb szint. Eddig a rugalmassága egyike volt a recesszióban lévő német gazdaság kevés pozitívumainak egyike.