Oroszország leggazdagabb embere, Vlagyimir Potanyin és volt felesége között az oligarcha bányavagyonából származó több milliárd dolláros részesedésről folyik a vita – Nagy-Britanninában. Az eset a világ eddigi legdrágább válópere. 

Vlagyimir Potanyin, Oroszország leggazdagabb embere. Fotó: AFP

A brit Legfelsőbb Bíróság a héten megosztott döntése a szankciókkal sújtott orosz milliárdos javára szólt – hozzátéve, hogy további bírósági tárgyalásokra van szükség. Potanyin megpróbálta teljesen hatástalanítani a volt élettársa, Natalia Potanyina által benyújtott keresetet, aki engedélyt kért egy kilencmilliárd dollárt elérő kereset benyújtására – számol be az esetről a Bloomberg.

A londoni válóperes bíróságok népszerű helyszínei a nagy értékű válóperes jogi harcoknak,

ugyanis a brit bírák hajlamosak elrendelni a párok vagyonának egyenlőbb elosztását. Kialakult egyfajta válási turizmus, még úgy is, ha adott esetben az érintett feleknek viszonylag kevés közük van a szigetországhoz.  Nagy-Britanniában a legnagyobb nyilvánosan ismert válási kifizetés jelenleg 450 millió font (571 millió dollár), amelyet a milliárdos Farkhad Akhmedov felesége kapott – bár később ők ketten ennek az összegnek kevesebb mint az egyharmadáról kötöttek megállapodást. 

A bírák 3-2 arányban úgy döntöttek, hogy eljárási szempontból helytelen volt az a mód, ahogyan egy fellebbviteli bíróság mérlegelte, hogy engedélyezzék-e a kereset folytatását. Mindkét fél üdvözölte a döntést. Potanyin ügyvédei szerint az angol bíróságoknak mostantól szigorúbb ellenőrzést kell alkalmazniuk, mielőtt engedélyezik a külföldi válást követő ügyek folytatását. 

A válási turistáknak mostantól tisztességes és szigorú vizsgálatnak kell alávetniük követeléseiket, mielőtt engedélyt kapnak az itteni joghatóságban. Ez már régóta esedékes

– mondta Fiona Shackleton, Potanyin ügyvédje, a Payne Hicks Beach ügyvédi iroda jogásza.

A leggazdagabb orosz és a kisemmizett feleség

Potanyin mintegy 31,8 milliárd dolláros vagyont halmozott fel, nagyrészt a Norilszk Nikkelből, a világ legnagyobb nikkelt előállító vállalatából. A brit alsóbb fokú bíróságok korábban kimondták, hogy 

Potanyina a korábbi orosz válóperekben „csekély összeget” kapott, tekintettel a milliárdos vagyonára és a 31 éve tartó házasságuk időtartamára.

Az immár hosszú évek óta folyó ügy ide-oda pattogott: az egyik alsóbb fokú bírósági ítélet „válási turizmussal” vádolta Potanyinát, aki később sikeresen fellebbezett. A házaspár a házasságuk alatt Oroszországban élt, mielőtt Potanyina 2014-ben Londonban, a Westminsterben vett egy házat. A feleség volt férje Nornikkelben lévő részesedése értékének 50 százalékát kéri, plusz az ez után járó osztalékot. Ez az összeg jóval meghaladná az 5 milliárd dollárt, tekintve, hogy Potanyin a nikkelkonszern részvényeinek mintegy egyharmadát birtokolja.

Potanyin és Putyin a Szocsiban rendezett Téli Olimpián 2014-ben – régi harcostársak.
Fotó: AFP

Az oligarhca az ukrajnai invázió óta kihasználta azt, hogy a Kreml a külföldiek számára korlátozásokat vezetett be az orosz vagyonelemek tulajdonlásában – a pénzügyi szektorban terjeszkedett, banki részesedéseket vásárolt, miután a külföldi tulajdonosok kivonultak. A milliárdost az Egyesült Királyság szankciókkal sújtotta, miután részesedést vásárolt a Roszbankban, majd később felkerült az USA feketelistájára is. A Nornikkel ugyan elkerülte a nyugati szankciókat, de az ukrajnai invázió következményei megzavarták a logisztikai és szállítási műveleteket.