A hétvégi orosz elnökválasztáson biztosra vehető a 71 éves Vlagyimir Putyin újrázása, amiben az életszínvonalat javító hadi gazdaságnak is fontos a szerepe van. A kormány ugyanis rengeteget költ a családok szociális támogatására, a nyugdíjemelésre és a katonák hozzátartozóinak kompenzációjára, ezért sokan úgy érzik: jó irányba halad az ország sorsa és egyelőre nem tapasztalható a közvélemény elégedetlensége.

Putyin előre ihat a medve bőrére, a hadi gazdaság is segíti a kampányát. 
Fotó: AFP

A havi átlagbér 2023 decemberben megközelítette a 104 ezer rubelt, ami mintegy 30 százalékkal magasabb, mint két évvel ezelőtt. Bár az februárban 7,7 százalék – miatt aggódhat Moszkva, a fizetések gyorsabban nőnek a pénzromlásnál. A háború miatt az orosz gazdaság munkaerőhiánnyal szembesül, hiszen a férfiak egy jelentős része a fronton teljesít szolgálatot.

Putyin a múlt hónapban azt mondta, hogy 

2,5 millió ember hiányzik a munkaerőpiacról, de ez szintén az elnököt erősíti.

A munkavállalók ennek következtében biztonságban érzik magukat, mivel a cégek kétszer is meggondolják, hogy kirúgják a dolgozókat, hiszen a helyükre nem könnyű embert találni. Így aztán nem meglepő, hogy rekordalacsony szintre, 2,9 százalékra csökkent a januárban.

Az oroszok a háború és hadi gazdaság következtében feljebb léphetnek a társadalmi ranglétrán, sokan például vállalkozást indítottak

– mondta Anna Kuleshova, a Social Foresight Group szociológusa a Bloombergnek. Hozzátette: mások pedig a fronton lévő férjük és fiaik után kaptak pénzt, ami lehetővé tette, hogy végre lakást és autót vegyenek, egyesek pedig faluból városba költöztek.

Az orosz gazdaság az idei évet is jó formában kezdte: a kiskereskedelmi forgalom januárban 9,1 százalékkal nőtt éves szinten, ami meghaladta az elemzők 7,8 százalékos várakozását, havi összevetésben pedig 20 százalékos volt a növekedés. Az ipari termelés 4,6 százalékkal bővült. Putyin azzal büszkélkedik a kampányban, hogy a szankciók sem tudták kisiklatni az orosz gazdaságot.

A költségvetésből származó hatalmas pénzinjekcióknak, a katonai termelésnek, valamint az Ázsiával, főleg Kínával és Indiával folytatott rekordméretű kereskedelemnek köszönhetően az orosz tavaly 3,6 százalékkal emelkedett, idén pedig 1-3 százalék közötti bővülést várnak az elemzők. Az érem másik oldala, hogy

a szociális és háborús kiadások miatt nőtt a költségvetési hiány.

A deficit február végén 1,5 ezermilliárd rubel volt, míg a pénzügyminisztérium 2024 egészére 1,6 ezermilliárddal tervezett. Az elemzők szerint emiatt előfordulhat, hogy a elnökválasztás után Moszkva visszafogja a szociális kiadásokat és megadóztatja a magasabb jövedelműeket. Tavaly a hiány 1,9 százalékos volt a GDP arányában, 2022-ben pedig 2,3 százalék, ami nem számít kiemelkedően magasnak.

Újraoszthatja a lapokat Putyin – hosszú elnökségre készül az orosz vezető

Nem ülnek nyugodtan a székeikben a Kreml tisztviselői. Nagy fordulatot aligha hoz a hétvégi elnökválasztás Oroszországban, mivel borítékolható Putyin győzelme, de kormányközeli források szerint az politikus 2020 óta először kezdhet bele érdemi személycserékbe a választások után. Noha új emberek kerülhetnek be a kormányba, semmi jele, hogy Putyin változtatna eddigi, az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval szembeni külpolitikáján.