A kakaóbabhiány miatt az elefántcsontparti és ghánai feldolgozók szüneteltetik vagy visszafogják a munkát: Elefántcsontparton az állami ellenőrzés alatt álló Transcao, az ország kilenc nagy üzemének egyike teljesen leállt névtelenségüket kérő források szerint. A bennfentesek hozzátették: a világ kakaótermelésének közel felét előállító országban hamarosan több létesítmény is hasonló sorsra juthat.

Operations at Awazen Cocoa Processing PlantA pile of loose cocoa beans on the floor of the Awazen cocoa processing plant in Abidjan, Ivory Coast, on Thursday, Nov. 17, 2022. Ivory Coast, the worlds biggest cocoa producer, is selling beans at a discount again, after the policy it sought to end earlier this year triggered a slump in sales. Photographer: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg via Getty ImagesA pile of loose cocoa beans on the floor of the Awazen cocoa processing plant in Abidjan, Ivory Coast, on Thursday, Nov. 17, 2022. Ivory Coast, the world’s biggest cocoa producer, is selling beans at a discount again, after the policy it sought to end earlier this year triggered a slump in sales. Photographer: Andrew Caballero-Reynolds/Bloomberg
Fotó: Getty Images

A Cargill például a múlt hónapban egyhetes szünetre kényszerült. Nem jobb a helyzet Ghánában sem, az állami tulajdonú Cocoa Processing Company (CPC), többször is hetekre felfüggesztette a munkát. A Reuters megkeresésére a CPC elárulta, hogy a kapacitás mintegy 20 százalékával működik, miután nem tudja megfelelő mennyiségben beszerezni az elszállt árú kakóbabot.

A piac erősen szabályozott, de az árak emelkedése és az áruhiány kisiklatta a globális kakaókereskedelem régóta bevált mechAz uUtóbbiaktól a babot vagy a kakaótermékeket (vaj, por, likőr) a globális csokoládéóriások (Neslé, Hershey, Mondelez) vásárolják meg.

Idén azonban összeomlott a rendszer: a globális kereskedők bármi áron igyekeznek megszerezni a babot, hogy teljesíteni tudják a csokoládégyártó cégekkel szembeni kötelezettségeiket, így a helyi feldolgozóknak már nem jut, és kénytelenek felárat fizetni a gazdáknak. Az elefántcsontparti és ghánai kormány válaszul olcsó hitelt nyújt az afrikai üzemeknek, illetve korlátozza a globális kereskedők által felvásárolható bab mennyiségét.

Most viszont a helyi gyárak nem engedhetik meg maguknak, hogy magasabb áron szerezzék be a kakaóbabot.

A Nemzetközi Kakaószervezet (ICCO) szerint idén a globális kakaótermelés 10,9 százalékkal, 4,45 millió tonnára csökkenhet, és 374 ezer tonnás hiány keletkezhet. A csokoládégyártók máris emelték az árakat, az amerikai kiskereskedelmi üzletek tavaly 11,6 százalékkal többet kértek a csokoládétermékekért, mint 2022-ben.

Az amerikai Hershey, a világ egyik legnagyobb csokoládéipari vállalata már a múlt hónapban profitfigyelmeztetést adott ki a kakaóbab drágulása miatt, februári közleményükben pedig bejelentették, hogy emiatt fokozatos áremelést fognak bevezetni a termékeiknél. Példáját a szektor többi szereplője is követheti.

Luxussá válhatnak a kedvenc forró italaink

Bár az miatt a boltok polcain egyre magasabbak az élelmiszerek és az italok árai, a közeljövőben az ellátási láncok törékenysége sokkal nagyobb fenyegetést jelenthet a pénztárcánkra, kedvenc reggeli italaink, a kávé, a tea vagy a kakaó pedig akár luxussá is válhatnak. A mezőgazdasági termények mindig is veszélyeztetett áruk voltak, hiszen a szeszélyes időjárás, a betegségek vagy a túlságosan hosszú szállítási útvonalak könnyen tönkretehetik a gazdák többhavi munkáját.