Oroszország idei költségvetési hiánya várhatóan 1400 és 1500 milliárd rubel között lesz – derült ki Anton Sziluanov pénzügyminiszter az Interfaxnak adott csütörtöki tájékoztatójából. A kormány új számítása szerint az orosz költségvetési hiány így mintegy 100 milliárd rubellel kisebb lesz a korábban vártnál. Mindez úgy jön össze, hogy a bevételek és a kiadások is egyaránt emelkednek. Egy rubel 3,87 forint. 

Saint Petersburg International Economic Forum
Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerint a vártnál nagyobb lesz a mozgás az orosz költségvetésben.
Fotó: AFP
Anton Sziluanov pénzügyminiszter szerint a vártnál nagyobb lesz a mozgás az orosz költségvetésben / Fotó: AFP

„A költségvetés végrehajtásának dinamikája jobb, mint a korábbi években. A költségvetési hiány idén 1400–1500 milliárd rubelre várható” – mondta Sziluanov az Interfaxnak. 

A tárca eredetileg 36 700 milliárd rubel elköltését tervezte, aminek 40 százalékát védelmi kiadásokra, azon belül pedig főként az ukrajnai háborút finanszírozására fordítják, a bevételi terv 35 100 milliárd rubellel számolt. A deficit 1,6 ezermilliárd rubelre volt tervezve, ami a 0,9 százaléka.

Az Interfax azt is megtudta Sziluanovtól, hogy a pénzügyminisztérium szerint akár már az év első felében elindulhat az orosz szuverén eurókötvények felváltása a helyi hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokkal. A miniszter a folyamatot hasonlóan vezényli le, mint a vállalati kötvények felváltását. 

Jócskán módosítani kell a 2025-ös orosz költségvetési terveket

Sziluanov beszámolója szerint Vlagyimir Putyin elnökválasztási kampányában olyan jóléti intézkedéseket jelentett be, amik miatt finomhangolni kell a 2025-re vonatkozó költségvetési terveket.

„Ezek nem kis volumenek” – mondta a közgazdász, majd hozzátette, hogy számítása szerint 

évente ezermilliárd rubellel több bevételt kell teremteni a bejelentések kivitelezésére.

A Reuters azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy elemzők ennek duplájával számolnak az orosz elnök által felvázolt, elsősorban az infrastruktúrára és a szociális kiadásokra vonatkozó ígéretei teljesítéséhez.

Hogyan hatnak Putyin jóléti ígéretei az ukrajnai háborúra?

A korábbi hírekből és Anton Sziluanov pénzügyminiszter kijelentéseiből egyértelműen az rajzolódik ki, hogy Vlagyimir Putyin elnök még az idén eldöntené az orosz–ukrán fegyveres konfliktust. Ezt támasztja alá az is, hogy a nyugati szankciók az idő előrehaladtával egyre negatívabb hatást gyakorolnak a gazdaságra. Habár a bruttó hazai termék (GDP) adataiból úgy tűnhet, hogy a gazdaság a 2022-es visszaesés után magára talált, de ez koránt sincs így. Az orosz gazdaság szerkezete nem egészséges: a növekedés egyrészt az előző év alacsony bázisa miatt tapasztalható, másrészt pedig azért, mert gyakorlatilag azt hadigazdasággá alakították át. 

Azaz a hadi termékek gyártása gyarapítja a GDP-t. 

A lőszereket azonban pillanatok alatt ellövik a frontvonalon, de a felújított tankok sem élnek annál sokkal tovább. 

Az orosz GDP alakulása 3 év
 

Az oktatástól az egészségügyön át a közlekedési eszközök gyártásáig rengeteg területtől vontak el pénzt az ukrajnai háború finanszírozására. A szankciók miatt pedig a technológiai iparágak megrekedtek, de még az olaj- és a földgázkitermelés sem működik úgy, mint amikor van elég alkatrész. Néhány hete a dízelkészítést kellett feladniuk az oroszoknak, mert már egy finomító üzemeltetéséhez sincs elég alkatrész. És még sorolhatnánk a kihívásokat, amelyekkel szembenéz az állam.

Mindez pedig azt jelenti, hogy Oroszország a jövőjét éli fel. 

Tehát mihamarabb be kell fejezni a nagy anyagháborút, mert Putyin egyre kevésbé tudja fenntartani az orosz életszínvonalat. Márpedig a diktatórikus rendszereket néplázadások döntik meg. Putyin jóléti ígéretei is azt támasztják alá, hogy már sokáig nem szoríthatja a szíjat a társadalmon.

Amerika segít Oroszországnak

Az ukrajnai háború eldöntéséhez pedig az Egyesült Államok és Európa is segédkezik az orosz elnöknek. Amerika azért, mert politikai csatározások miatt a kongresszus nem szavazza meg az életmentő katonai segélyt Ukrajnának, Európa pedig azért, mert az elmúlt években a biztonságát az amerikaiakra bízta, így a kontinens leromlott védelmi képessége nem elég ahhoz, hogy kiváltsa a világ legnagyobb gazdaságának tutyimutyiságát. Habár az amerikai pénzügyminisztérium szerdán engedélyezett sürgősségi fegyvereladást a megtámadott országnak, az vajmi kevés a várt fegyver segélycsomaghoz képest. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hét elején először ejtette ki a száján, hogy amerikai támogatás nélkül Ukrajna elveszíti a háborút.

Putyin jólétet ígér az oroszoknak, ám egyáltalán nem biztos, hogy ezt teljesíteni tudja

Kiszámították, hogy mennyibe kerülhetnek Vlagyimir Putyin választási ígéretei. Az összeg óriási, bár kifizethető. Az orosz költségvetést ugyanakkor nemcsak a katonai kiadások durva emelkedése terheli, hanem a szankciók is – az életszínvonal romlása fenyeget a következő években.