BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Imported Audi 4-wheel-drive vehicle in traffic on Xian main street, China

Vámháború: Kína emeli a tétet, célba veheti az európai autókat is

A hazai gyártók a robbanómotoros autók vámjának a megemelését kérik a kínai kormánytól.

Élesedik a vámháború Kína és az Európai Unió között. A kínai autógyártók sürgetik a pekingi kormányt, hogy az uniós intézkedésekre válaszul emelje meg az európai robbanómotoros autók importját sújtó vámokat – tudósított a Global Times.

Imported Audi 4-wheel-drive vehicle in traffic on Xian main street, China
A vámháborúban Kína célba veheti az európai autókat is / Fotó: AFP

Az Európai Unió július 4-től emelte meg brutálisan a kínai elektromos autókra kivetett vámokat; a legmagasabb tarifa 38,1 százalék. Peking már reagált: bár ezt nem mondhatták ki, nyilvánvalóan válasz volt a brüsszeli lépésre az európai sertéshúsimport ellen indított dömpingvizsgálat.

Ez azonban nem elégíti ki a kínai autógyártókat és ágazati csoportokat, amelyek képviselői a lap információja szerint egy keddi, zárt ajtók mögött tartott egyeztetésen javasolták 

a jelenleg 15 százalékos importvámok 25 százalékra emelését a nagy méretű, EU-ból importált személyautók esetében.

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az EU kereskedelmi politikája egyre protekcionistábbá válik Kínával szemben, Brüsszel próbálja megvédeni az egységes piacot a tömegesen termelt, olcsó kínai áruktól.

A Global Times egyébként egy hónapja számolt be először a kínai gyártók javaslatáról, és kínai illetékesek is utaltak rá, hogy elképzelhető ez a fajta válaszlépés.

Az intézkedésnek komoly hatása lenne, mivel az EU tavaly 19,3 milliárd euró értékben adott el autót Kínába (egy euró 396,3 forint).

 

A sertéstenyésztőknek fájni fog

Az európai sertéságazat képviselői elismerik, hogy hatalmas veszteséget okoz majd nekik, ha Peking importvámokkal sújtja őket, és ezt erősítette meg a Global Timesnak egy csak Maként nevesített kínai iparági forrás.

Ha a sertésipari termékeket nehéz lesz Kínába exportálni, akkor az európai termelők aligha találnak elég nagy piacot a kiváltására, ami nyilvánvalóan hatással lesz az uniós sertésárakra, tovább sújtja az európai agrárágazatot. Utána pedig nehéz lesz talpra állni

– vélekedett.

Ugyanezt emelte ki Arnaud Rousseau, a legnagyobb francia agrárszövetség, az FNSEA elnöke is. „Aggódunk. A sertés bizonyos részeit nem fogyasztják Európában, ezeknek piacot kell találni, és Kína fontos piac. Gyorsan bajba kerülhetünk, ha nem tudunk egyes országokkal kereskedni” – nyilatkozta a Reutersnek.

People shop for pork at a vendor's in a market in Shenyang city, northeast China's Liaoning province, 15 October 2020. (Photo by Tian Weitao / Imaginechina via AFP)
Az európai termelők aggódnak, a sertés egyes részeit csak Kínában veszik / Fotó: AFP

A Global Times idézte Ksenija Simovicot, a legnagyobb európai agrárlobbi, a Copa-Cogeca vezető kereskedelmi tanácsadóját is, aki közölte, hogy ez a számukra elfogadhatatlan. 

Az Európai Bizottságnak gondoskodnia kell róla, hogy ne megint az agrárágazat fizesse meg a más szektorokat érintő viták árát

– jelentette ki.

Felkészül: a tejipar

A kínai válaszcsapásoknak ráadásul még nincsen végük , a lap értesülése szerint a kínai vállalatok kérni fogják a kormánytól azt is, hogy indítson vizsgálatot az uniós tejipari import állami támogatásával kapcsolatban is.

Az uniós országok 2022-ben kétmilliárd, tavaly 1,7 milliárd euró értékben exportáltak tejipari termékeket Kínába. 

Az EU az ország második legnagyobb tejipari beszállítója,

a teljes tavalyi import 36 százalékát adta.

A 27-eket Új-Zéland előzi csak meg 5,25 milliárd dolláros exporttal, a harmadik helyen Ausztrália áll 848 millió dollárral (egy dollár 368,7 forint). Mindkét ország kötött azonban szabadkereskedelmi megállapodást Kínával, ami lehetővé teszi a vámmentes exportot és importot.

A Reuters emlékeztetett, hogy egyelőre nem lehet ugyan tudni, pontosan milyen termékek esetében indíthatnak vizsgálatot, de a legfőbb uniós exporttermék 

  • a tejsavópor,
  • a tejszín 
  • és a friss tej. 

A holland, a francia, a német, az ír és a dán tejipar lesz leginkább érintett.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.