BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Hogs are seen at Illinois farmer Brian Duncan's farm January 25, 2020, in Polo, Illinois. America is in flux. Once stable jobs have become precarious, mass media that united have turned to cacophony, and communities that once appeared monolithic have been transformed by diversity. After driving nearly 3,000 kilometers across the United States, an AFP team has found consensus on at least one point — this year’s election will be pivotal. (Photo by Brendan Smialowski / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY  Shaun Tandon: "On the road to Iowa"

Vámháború: Kína tudja, hová kell ütni Európának, hogy nagyon fájjon

Ugrásra készen az uniós sertésexportőrök versenytársai.

A dél-amerikai és az egyesült államokbeli sertéstermelők járhatnak jól, tovább növelhetik a piaci részesedésüket Kínában, ha Peking korlátozza az Európai Unióból érkező exportot a két fél között eszkalálódó vámháborúban.

People shop for pork at a vendor's in a market in Shenyang city, northeast China's Liaoning province, 15 October 2020. (Photo by Tian Weitao / Imaginechina via AFP)
Kína a világ legnagyobb sertéshúsfogyasztója / Fotó: AFP

Peking hétfőn jelentette be, hogy dömpingellenes vizsgálatot indít az uniós sertés hús importjával szemben. Bár ezt nem mondhatták ki, a lépés nyilvánvalóan válasz arra, hogy az EU július 4-től megemelte a kínai elektromos autókra kivetett vámokat.

Ha a dömpingellenes vizsgálat eredményeképpen Peking korlátozza az uniós sertésimportot, az igen súlyos csapás jelent elsősorban Spanyolország, Dánia és Hollandia számára. Nem csupán azért, mert Kína az uniós sertéshús legnagyobb piaca, hanem azért is, mert 

az állat olyan részeit is nagy tételben vásárolja, ami máshol eladhatatlan,

Európában pedig többnyire állati tápokhoz használják: a fület, a csülköt, a belet, a hólyagot és a gyomrot is, amelyekre a friss és a fagyasztott hússal együtt kiterjed a vizsgálat.

A vizsgálatot a helyi állattenyésztők panaszára válaszul indított a kereskedelmi minisztérium. A tervek szerint egy évig tart, de hat hónappal meghosszabbíthatják. Az európai exportőrök a döntésig változatlanul vámmentesen szállíthatnak sertéshúst Kínába.

A spanyolok és a dánok aggódnak

Spanyolország, az EU legnagyobb sertéstermelője szinte azonnal reagált az eljárásra és jelezte, hogy együttműködik az uniós tisztviselőkkel a vámok elkerülése érdekében.

Kína legnagyobb sertésbeszállítói
 

Gyors megoldást sürget a dán sertéságazat is. Ulrik Bremholm, a Dán Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Tanácshoz tartozó Danske Slagterier kereskedelmi szövetség elnöke sürgette az összes érintett felet, hogy 

mérlegeljék a munkahelyekre, az élelmiszer-biztonságra és a termelésre gyakorolt hatásokat, és július 4. előtt találjanak megoldást.

A dán sertéshúsipart „hihetetlenül keményen sújtják majd az európai húsra vonatkozó esetleges kínai korlátozások”, mondta a Reutersnek. „Egy jelentős exportágazat képviselőjeként szeretném hangsúlyozni, hogy támogatjuk a szabályokon alapuló és szabad világkereskedelmet” – tette hozzá.

Az EU adta tavaly a hatmilliárd dollár értékű kínai sertéshúsimport majdnem felét, az uniós szállítások negyedét pedig Spanyolország. Hollandia 2023-ban 620, Dánia 550 millió dollár értékben exportált sertéshúst Kínába. (Egy dollár 369,5 forint.)

Ugrásra készek a versenytársak

Kereskedők és ágazati elemzők szerint a dél- és észak-amerikai termelők nyerhetnek a legtöbbet a Kína és az EU között eszkalálódó kereskedelmi háborúból. De jól járhat Oroszország is, amelyik Peking egyre szorosabb kereskedelmi partnere , és februárban kezdett sertéshúst exportálni a világ második legnagyobb gazdaságába, a célja pedig három-négy éven belül a teljes kínai import tíz százalékát adni.

Hogs are seen at Illinois farmer Brian Duncan's farm January 25, 2020, in Polo, Illinois. America is in flux. Once stable jobs have become precarious, mass media that united have turned to cacophony, and communities that once appeared monolithic have been transformed by diversity. After driving nearly 3,000 kilometers across the United States, an AFP team has found consensus on at least one point — this year’s election will be pivotal. (Photo by Brendan Smialowski / AFP) / TO GO WITH AFP STORY BY  Shaun Tandon: "On the road to Iowa"
Sertések egy illinoisi farmon. Az Egyesült Államok jól járhat Európa kárára / Fotó: AFP

Az orosz export június elején 4260 tonna volt, de az év egészében várhatóan eléri a 100 ezer tonnát.

„Brazília, Argentína és az Egyesült Államok exportálhat több sertéshúst és belsőséget Kínába, ha az unióst korlátozzák” – nyilatkozta a brit hírügynökségnek Pan Csen-dzsun, a Rabobank vezető hongkongi elemzője, hozzátéve, hogy ez különösen akkor lesz igaz, ha Peking magas büntetővámokat vet ki.

Az amerikaiak esélyeit némileg csökkenti, hogy a Donald Trump volt elnök hatályban maradt acél- és alumíniumimport-vámjai miatt az Egyesült Államokból származó sertéshúst 25 százalékos tarifa terheli Kínában, és a két ország között tovább romolhat a kapcsolat a további büntetővámok és újabbak ígéretei miatt.

A brazilokat viszont ilyen problémák nem korlátozzák, ráadásul az árakban is roppant versenyképesek.

A kínaiak nem fogják megérezni

A kínai ellátásban a szakértők szerint nem lesz jelentős hatása az esetleges korlátozásoknak vagy vámemeléseknek, mivel 

az elfogyasztott sertéshúsnak és belsőségnek csupán az 5 százalékát importálják.

Kína ugyanis nemcsak a világ legnagyobb sertésfogyasztója, hanem a legnagyobb termelője is, mindkét téren 50 százalékkal.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.