„Visszatértünk oda, ahonnan 1990-ben indultunk” – hallom mostanában egyre gyakrabban, elsősorban olyan beszélgetésekben, amelyekben az orosz–ukrán konfliktusról és a globális világrend várható alakulásáról van szó. Ez mondat ugyanakkor bizonyos értelemben befektetői értelemben is igaz. Ha ugyanis a fejlett és feltörekvő részvénypiacoknak az elmúlt több mint három évtizedes teljesítményét vizsgáljuk, akkor kísértetiesen hasonló hozamokat látunk. A sokak által hozzájuk fűzött nagy reményeket – hogy a felzárkózás miatti gyorsabb növekedés magasabb részvénypiaci hozamokkal jár majd – a feltörekvő országok ebből a szempontból nem tudták beváltani.

Fotó: Shutterstock

Az 1990-ban induló periódusnak persze voltak jobb és rosszabb időszakai, sok hűhó semmiért – mondhatnánk mégis összességében, hiszen a teljes időszakra mért évesített hozamban pár bázispont csupán a különbség. Ha pedig hozzátesszük, hogy ezt a hozamot a feltörekvő piacok érezhetően magasabb volatilitás mellett érték el, akkor még kiábrándítóbb a kép. Az előretekintő hozamok szempontjából persze tudjuk, hogy a piacok aktuális értékeltsége az egyik legjobb kapaszkodónk, a feltörekvő tőzsdék pedig jelenleg is mintegy 30-40 százalékos diszkonttal forognak fejlett társaikhoz képest. Csakhogy ez a relatív alulárazottság nagyságrendileg hasonló, mint az 1990-es évek elején, tehát az olló ebből a szempontból sem zárult sokat.

Eltérő szektorösszetétel, politikai és jogi kockázatok, kevésbé likvid piacok: számos érv hozható természetesen az eltérő árazottságra. Ha csak a mostani események kapcsán értékük hatalmas részét elvesztő orosz részvényekre vagy a szabályozói fellépésétől 2021 eleje óta szenvedő kínai részvénypiacra gondolunk, akkor egyértelmű, hogy mostanában ezek a nehezen megfogható kockázatok is egyre fontosabbá váltak a befektetői döntéshozatalban.

És hogy mit tartogat a jövő? Ha tippelnem kellene, rövid távon olyasmi tőkepiaci megközelítéseket, amelyek – hasonlóan mondjuk az ESG-szemlélethez – a korábbiaknál aktívabban próbálják meg szűrni ezen szempontok alapján is az elérhető feltörekvő országok és cégek körét. Az eddig is meglévők mellé jó eséllyel további EM-ex indexek jönnek, megpróbálva a (szinte) lehetetlent: számszerűsíteni a számszerűsíthetetlent.