Alig pár hónappal azt követően, hogy megkezdte működését a Tesla legújabb, németországi gyára, illetve nagyszabású rendezvényen a texasi üzem hivatalos megnyitása is megtörtént, egy a Reuters birtokába jutott e-mail szerint, melyet csütörtökön a cég vezetőinek írt, akár a dolgozók 10 százalékát is elbocsáthatják a vállalattól. A Teslánál világszerte mintegy 100 ezer ember dolgozik.

A levélben a gazdasági helyzet alakulásával kapcsolatban rendkívül pesszimista érzéseiről beszámoló cégvezető újabb üzenetére alig két nappal azt követően került sor, hogy Musk arra kérte minden alkalmazottját, térjen vissza az irodákba. A levél címe alapján nem csak elbocsátásokra kell számítani, Musk az új emberek felvételét is szüneteltetné. Hogy a fehérgalléros közegben népszerű távmunka beszüntetése miatt felmondókat hogyan pótolná, egyelőre rejtély. Mindenesetre az öt Gigafactory nevet viselő óriásgyárat üzemeltető cég jövője szempontjából nem sok jót ígér, hogy 

hiába kezdte meg a termelést az ötből két új üzem az elmúlt pár hónapban, mégsem az új munkások felvétele, hanem a leépítések vannak a napirenden.

Elon Musk, founder of SpaceX, waits to speak during the Satellite 2020 at the Washington Convention CenterMarch 9, 2020, in Washington, DC. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

A cég mesterséges intelligenciáról szóló napjának elhalasztása sem feltétlenül reménykeltő. Az eredetileg augusztus 19-re tervezett esemény a Tesla-vezér Twitter-bejegyzése szerint szeptember 30-ra tolódik, de Musk cserébe a Tesla Optimus névre keresztelt humanoid robotjának prototípusát is ígérte.

Az irodai munkások visszatérése kapcsán a milliárdos vitába is keveredett a Twitteren az Atlassian társalapítójával, Scott Farquharral, aki szerint a heti kötelező 40 órás jelenlét az 50-es éveket idézi, és munkát is ajánlott cégénél az elégedetlen Tesla-dolgozóknak. Az Atlassian ugyanis a „dolgozz bárhonnan elvet követi”. Musk válaszképpen arról beszélt, hogy a recessziók létfontosságú funkciókat töltenek be a gazdaság megtisztítása terén. Musk a tavalyi év végén és a múlt hónapban is recessziót jósolt a közeljövőre.

A saját elmondása szerint heti 80-90 órát dolgozó milliárdosnak maradt ideje Farquhar mellett vitába bonyolódni kedvenc kriptója, a dogecoin társalapítójával, Jackson Palmerrel is, aki azóta megcsömörlött a kriptóktól, és ennek tavaly hangot is adott

Musk haragját viszont egy friss interjúja vívta ki, melyben arról beszélt, hogy évekkel ezelőtt küldött neki egy Python scriptet – ami egyébként a milliárdos kedvenc ellenségeivel, a Twitter botokkal vette fel a harcot –, ám azt a Tesla-vezér nem tudta futtatni. Mint az interjúban elmondta, azóta nem tartja különösebben nagyra a világ leggazdagabb emberét, aki szerinte úgy házal a hangzatos vízióival, hogy közben egyáltalán nem biztos, hogy azokat képes lesz beteljesíteni. Később, amikor Musk a kriptókat kezdte hirdetni, 

Palmer meggyőződése azzal kapcsolatban, hogy Musk egy szélhámos, csak tovább erősödött.

A Tesla-vezér ezt követően azzal vágott vissza, hogy Palmer egyetlen sor kódot sem írt a dogecoin kapcsán, ám ezt viszonylag gyorsan lehetett cáfolni a projekt archívumának vizsgálatával.

Musknak azonban ennyi gond mellett sem jelentett problémát, hogy legújabb barátnőjével a francia Riviérára utazzon , és ne feledjük el azt sem, annak ellenére, hogy a Tesla-részvényekkel fedezett – melyből a Twitter-felvásárlás egy részét finanszírozta volna – határideje lejárt, még az a sztori sem ért véget, ugyanis az ajánlat megtételekor a dél-afrikai származású milliárdos aláírt egy szerződést, melyből nem táncolhat vissza könnyedén.

Az idei évben az értékének több mint harmadát elvesztő Tesla főnökének gondjait fokozza, hogy a SpaceX egy volt alkalmazottja azt állítja, hogy Musk szexuálisan zaklatta, de valószínűleg a befektetőket az sem nyugtatta meg különösebben, amikor ezt követően a cégvezető hardcore jogászcsapatot kezdett toborozni – hol másutt, mint a Twitteren.