Halovány, 3,7 milliárd forintot sem elérő forgalom alakult ki a hét utolsó kereskedési napján a Budapesti Értéktőzsde azonnali részvénypiacán, a BUX azonban a meghatározó európai tőzsdeindexekhez mérten felülteljesítve, mindössze 0,2 százalékkal, 43 343 pontra csökkent. A pesti börze zárásakor a frankfurti DAX például 2 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 2,2 százalékos mínuszban volt.

Budapest 2020.10.08.BÉT Budapesti Értéktőzsde illusztrációkfoto: Kallus György/Világgazdaság
Fotó: Kallus György

Idehaza a nemzetközi hatásokra legérzékenyebben reagáló OTP-részvények csupán 0,4 százalékkal, 9180 forintra gyengültek, míg a Mol-papírok árfolyama 0,9 százalékkal, 2808 forintig csökkent.

A kereskedés utolsó szakaszában felrántott, egész nap pedig kereken 1 százalékkal, 8180 forintig vágtázó Richter-részvény tudott a blue chipek közül egyedül erősödni. Ebben közrejátszhatott, hogy Jerome Powell, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) elnöke további szigorú monetáris politikát helyezett kilátásba pénteki beszédében, ami erősödő dollárt jelent, és így kedvező a jelentős amerikai exporttal rendelkező hazai gyógyszergyártó számára. 

A Magyar Telekom viszont a néhány napos miniralijának búcsút intve, 1,7 százalékkal, 338 forintig zuhant.


A kisebb kapitalizációjú tőzsdei cégek részvényei közül ugyanakkor a CIG Pannónia folytatta a csütörtöki sajtótájékoztatója óta tartó drágulását, és 6,6 százalékkal, egészen 290 forintig erősödött. Második napja lépked felfelé az Akko Invest is, amely ezúttal 3,2 százalékkal, 320 forintig jutott.

A magyar deviza 0,2 százalékkal gyengült estig az euróval szemben, míg a dollár ellenében egy hajszállal erősödött.  Mi várható a jövő héten, azt nehéz volna megjósolni, hiszen a dollár Powell beszéde után ismét áterősödött a paritáson az euró ellenében, azaz egy dollár többet ért a kereskedésben, mint egy euró.

Az euróért késő délután 412,3, a dollárért 412,4 forintot adtak.