Az amerikai informatikusok a pénzügyi vállalatokat veszik célba, miután a big tech cégeknél és a kriptovaluta-startupoknál folyamatosak az elbocsátások, illetve lassítják a munkaerő-felvételt – írja a Financial Times.

amerikai informatikusok
Fotó: Jahi Chikwendiu / Getty Images

Korábban az informatikusok szívesebben dolgoztak a Szilícium-völgyben, főleg a big tech cégeknél vagy kriptovalutákkal foglalkozó startupoknál helyezkedtek el, azonban ez a trend a gazdasági helyzet miatt megváltozott.

A technológiai cégek világszerte költségcsökkentésre kényszerülnek a magas az elszálló alapanyagárak és a geopolitikai feszültségek miatt, ezért folyamatosak az elbocsátások, illetve lassítják a munkaerő-felvételt.

Legutóbb az Amazon jelentette be, hogy visszavesz az új alkalmazottak felvételének üteméből, miután a járvány alatt túlterjeszkedett. Előtte Sundar Pichai, az Alphabet és leányvállalata, a Google vezérigazgatója beszélt arról, hogy a felduzzadó létszám miatt túl lassan hozzák meg a szükséges döntéseket, amiből sokan azt a következtetést vonják le, hogy elbocsátások jöhetnek a tech óriásnál. 

Múlt hónapban adtunk hírt arról, hogy az Oracle több ezer embert tervez kirúgni, míg az Alibaba a nyáron tízezer munkavállalót bocsátott el. A Spotify már júniusban bejelentette, hogy lassítja a munkaerő-felvételt, míg az Apple, valamint a Facebookot és az Instagramot birtokló Meta leállította a toborzási programját. 

amerikai informatikusok
Fotó: Jahi Chikwendiu / Getty Images

A 181 ezer embert foglalkoztató Microsoft az alkalmazottak kevesebb mint egy százalékát tervezi elbocsátani, a Snapchatet birtokló Snap a múlt héten jelentette be, hogy leépíti munkavállalóinak 20 százalékát.

Ezzel szemben a tőzsdeüzemeltetők, a bankok és más pénzügyi vállalatok a piaci visszaesés ellenére folytatják a terjeszkedést, így a stabilitásuk vonzóbbá tette őket az informatikusok körében. Például a New York-i tőzsdét birtokló Intercontinental Exchange az idén több mint negyedével növelte technológiai csapatainak létszámát. 

Adena Friedman, a Nasdaq vezérigazgatója szintén arról számolt be, hogy egyre több ember akar náluk elhelyezkedni.

„Látványosan nőtt a jelentkezők száma a big tech cégektől és a kriptostartupoktól” – mondta Josh Woods, a Citadel Securities egyik vezetője, ahol a technológiai pozíciókra rövid idő alatt 50 százalékkal nőtt a jelentkezések száma. Mivel a hagyományos pénzügyi vállalatok egyre inkább a technológiára támaszkodnak, a szakképzett alkalmazottakért folyó verseny felhajtotta a bérköltségeket, különösen a legkeresettebb képességekkel megáldott mérnökök esetében.