Nem csitul az Egyesült Államok részvénypiacát érintő, immáron 17. hete tartó tömeges tőkekivonási hullám, amelyet az előzetes várakozásoknál minden bizonnyal tovább fennmaradó magas kamatszint egyre csak mélyít.

Financial,Risk,And,Investment,Danger,As,Stock,Market,Turbulence,Crisis Financial risk and investment danger as stock market turbulence crisis and economic storm as a red paper boat symbol for wealth management and finance security in a 3D illustration style. Financial risk and investment danger as stock market turbulence crisis and economic storm as a red paper boat symbol for wealth management and finance security in a 3D illustration style. global stock, részvénypiac, részvény, befektetés, kamat, hozam, infláció, pénz, forint,
Fotó: Shutterstock

A március nyolcadikával bezáruló egyhetes periódus során a befektetők ugyan az elmúlt öt héten mért legalacsonyabb mértékben vették ki pénzüket az amerikai részvényalapokból, még így is heti 1,23 milliárd dolláros összeg vándorolt ki az ilyen eszközökből.

Eközben a kötvényalapok iránti érdeklődés erőteljesen fellendült, 3,2 milliárd dollár folyt be az eszközosztályba, hathetes csúcsot megdöntve ezzel.

A kis piaci kapitalizációjú részvényeket vásárló alapokba fektetett összegek értéke 914 millió dolláros növekedést mutatott, amely az előző heti 1,32 milliárdos csökkenéssel együtt véve még így is negatív kétheti egyenleget jelent. 

A közepes és nagy cégek papírjait tartó részvényalapokból együttesen több mint 2 milliárd dollár távozott, előbbiek egyenlege 1,68 milliárd, míg utóbbiaké 375 millió dollárral csökkent.

Az alapok szektor szerinti bontását tekintve elmondható, hogy az ipari alapokból 701 millió, míg az egészségügyi alapokból 663 millió dollár folyt ki az elmúlt egy hetes időszakban, miközben az aranyat is soraiban tudó nemesfém-, illetve az árupiaci alapok egyaránt 100 millió dollárral tudták növelni befektetéseiket.

Az igazi nyertes azonban a kötvényalapok piaca volt : a rövid- és közepes lejáratú amerikai államkötvényeket tömörítő alapokba 2,72 milliárd dollár extra érkezett, míg a jelzálogalapokba további 386 millió dollár folyt be.

A pénzpiaci alapokból eközben a befektetők 7,38 milliárd dollárt vontak ki összesen az elmúlt egy hetes időszak alatt, ami jelentős negatív fordulatot jelent a szegmens számára, mivel az elmúlt három hétben folyamatosan nőtt a befektetések összege ezekben az eszközökben.