Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke hétfő reggel beszédet mondott a New York-i tőzsdén, és az ország legfontosabb pénzügyi szereplőit próbálta rávenni arra, hogy helyezzenek nyomást Joe Biden amerikai elnök kabinetjére, mielőtt a kormány feltételek nélkül megemeli az adósságplafont.

Kevin McCarthy, a képviselőház republikánus elnöke.
Fotó: Wade Vandervort / AFP

Az Egyesült Államok közeledik a 31,4 ezermilliárd dolláros adósságlimithez, amelyet valamikor idén nyárig meg kell emelni, hogy elkerülhető legyen a piacot megrázó amerikai fizetési késedelem. Ez a jelzáloghitelektől kezdve a hitelkártya-egyenlegeken át a járműkölcsönökig mindenféle felvételi költséget megemelne. 

A Biden-kormány ezt az adósságplafon megemelésével oldaná meg, legalábbis átmenetileg – a Republikánus Párt, az élén McCarthy házelnökkel azonban nem hajlandó arra, hogy egy ilyen lépést feltételek nélkül elfogadjon.

„Mindenki tisztában van azzal, hogy milyen hatása van a gondatlan kormányzati költekezésnek, a rekordinflációnak és az általa okozott nehézségeknek: emelkedő kamatok, felbomló ellátási láncok, a bankrendszer instabilitása és bizonytalanság” – mondta a képviselőház elnöke.

Az Egyesült Államok nem válhat fizetésképtelenné, ez elfogadhatatlan. Azonban az nem megoldás, hogy korlátok nélkül elkezdjük megemelni az adósságplafont. Itt költségcsökkentésre van szükség.

McCarthy szerint a diszkrecionális kiadásokat 130 milliárd dollárral kellene csökkenteni a 2022-es költségvetési évig, majd 10 éven keresztül évente 1 százalékkal kellene növekedniük. A szegénységellenes programokban szigorítanák a munkaképes, eltartottak nélküli felnőttek munkakövetelményeit, és a koronavírus-támogatási rendszer el nem költött pénzeszközeit visszavonnák. 

A képviselőház feje és Joe Biden amerikai elnök február 1-jén találkozott, hogy megvitassák a limitet, de azóta patthelyzetben vannak, és mindketten azt követelik, hogy a másik tegye meg a következő lépést. A házelnök hétfőn ismét felszólította Bident, hogy találkozzanak a kérdés megvitatására.

Félreértés ne essék: minél tovább tart, hogy Biden elnök észhez térjen, és leüljön a tárgyalóasztalhoz, annál valószínűbbé válik, hogy kormánya belebukik nemzetünk történelmének első fizetésképtelenségébe. A probléma csak akkor oldódik meg, ha mindkét párt együttműködik

– mondta a házelnök.

Eközben McCarthy dolgát saját képviselőházi republikánus frakciója sem könnyíti meg, hiszen a pártnak csak szűk többsége van. Az egyetlen dolog, amiben az egész frakció egyetért, hogy kiadáscsökkentésre van szükség. De hogy mit és mennyivel kell csökkenteni, az egyre keserűbb nézeteltérések forrása.

A Republikánus Párt és McCarthy abban bízik, hogy a piaci szereplők támogatásával a tárgyalóasztalhoz kényszeríthetik Biden elnököt és a demokratákat. Erre minél hamarabb szükség lesz, 

ugyanis az USA már idén nyáron is fizetésképtelenné válhat.