Már a bankpánik előtt elakadt a bóvlikötvények két hónapos roncsderbije, majd az SVB és a Signature csődje annyira besározta a régi kötvényeket, hogy egészen mélyre ásta magát a kockázatos vállalati adósságok piaca. A cégkivásárlásokat finanszírozó bankoknak – köztük a Bank of Americának, a Barclaysnek és a Morgan Stanley-nek – közel 30 milliárd dollár adósságot kellene értékesíteniük. Még tavaly biztosították a finanszírozást, mielőtt a hitelfeltételek romlása elvette volna a befektetők étvágyát. Külön problémát jelent, hogy már a legnagyobb tétel, a Twitter-felvásárlás 13 milliárd dollárja sem olyan vonzó. A közösségimédia-platform értéke ugyanis időközban a felére olvadt.

Twitter Headquarters in San Francisco
Fotó: Anadolu Agency via Getty Images

A befektetői lelkesedés csökkenését tükrözik a kockázatos kötvény- és hitelpiacok. A SOLVE által összeállított észak-amerikai magas hozamú kötvények indexének átlaghozama a februári 7,5 százalékról márciusban 9 százalékra ugrott. Amikor a kötvények hozama emelkedik, akkor a kötvényárak esnek.

A SVB csődje is rávilágított a banki dilemmára. A hitelfeltételek gyorsan romlottak, amikor a kamatlábak tavaly erőteljesen emelkedni kezdtek, és a bankok nehéz választás előtt állnak: veszteséggel adják el azokat az adósságokat, amelyek jegyzéséről már megállapodtak, vagy kivárnak a piaci helyzet javulásának reményében. 

Csak a Twitter kivásárlásának finanszírozása 500 millió dolláros nem realizált veszteséget jelent a részt vevő bankoknak. 

Arról nem is beszélve, hogy a bankok egyre kevésbé hajlandók új felvásárlási hiteleket nyújtani. Az idén március végéig a magántőke-társaságok 50 milliárd dollár tőkeáttételes kivásárlást jelentettek be az Egyesült Államokban, ami meredek visszaesés az előző év azonos időszakának 86 milliárdjához képest.

Észszerű feltételezni, hogy 

a jegyzési garanciát vállaló cégek most fékezik az új felvásárlásokat

 – mondta Greg Hertrich, a Nomura Securities International amerikai letétkezelési stratégiája. Hozzátéve: kényszerlikvidálásokra mégsem kell számítani, mert a finanszírozóknak rengeteg tőkéjük és likviditásuk van. 

Bár ennek ellentmond, hogy a Wall Street Journal értesülései szerint azt a 4 milliárd dollárnyi adósságot, amely tavaly segített finanszírozni a Citrix Systems megvásárlását

várhatóan jelentős veszteséggel fogják eladni.

 És az is valószínű, hogy a vállalatfelvásárlók a banki finanszírozás helyett nagyobb arányban próbálnak majd magántőkét bevonni.