A kínai robotporszívók világszerte egyre népszerűbbek, mivel a csúcstechnológiát megfizethető árakkal kombinálják. A legnagyobb robotporszívókat előállító kínai cég, az Ecovacs Robotics piaci kapitalizációja 44 milliárd jüan (6,38 milliárd dollár), nagyjából ötszöröse az amerikai iRobotnak.

Chinese vacuum robot maker debuts on Shanghai Stock Exchange
--FILE--Customers shop for floor-cleaning robots at a store of Ecovacs Robotics in Wuhan city, central China's Hubei province, 24 July 2013.China's leading floor-cleaning robot maker Ecovacs Robotics listed on the Shanghai Stock Exchange Monday (28 May 2018). The company's share price rose by the upper debut limit of 44 percent to 28.83 yuan (4.51 U.S. dollars). Ecovacs earlier this month raised about 803 million yuan in an IPO by selling 40.1 million shares at 20.02 yuan each. The money will be mainly used to finance the development of a new plant capable of producing 4 million robots annually. (Photo by Jiu / Imaginechina / Imaginechina via AFP)
Fotó: AFP

Az Ecovacs számtalan terméket kínál az 1000 jüanos (mintegy 49 ezer forint) árkategóriájú belépő modellektől a 6999 jüanért (több mint 340 ezerért) kapható porszívó- és felmosóhibridig. Ezzel szemben az iRobot kettő az egyben csúcsmodellje, a Roomba Combo j7+ az Egyesült Államokban 1099 dolláros (több mint 372 ezres) ajánlott árat kapott. Az Ecovacs bevétele 23 százalékkal, 1,46 milliárd dollárra ugrott 2022 első kilenc hónapjában, ami felülmúlja az iRobot 2022 egészére vonatkozó nagyjából 1,18 milliárd dolláros bevételét – derül ki a Nikkei Asia elemzéséből.

A kínai vállalat még nem tette közzé az egész éves eredményeket, de az mindenképp beszédes, hogy az első kilenc hónap eredményei felülmúlták az amerikai rivális egész éves teljesítményét. Az iRobot globális piaci részesedése a 2016-os 64 százalékról 2020-ra 46 százalékra esett vissza, míg az Evovacs az eltelt időszak alatt 7 százalékról 17 százalékra növelte részesedését. Az okostelefonokról ismert Xiaomi Roborock néven dobott piacra robotporszívót, és már több mint száz piacon árulja az eszközöket, globálisan pedig a harmadik helyen áll.

A Kínában ötödik helyen álló Dreame Technology tavaly lépett be Japánba, miután korábban betört az európai és az amerikai piacra. A kínai vállalatokat a hazai piac gyors növekedése ösztönzi: a bővülő középosztály miatt a robotporszívók egyre több háztartásban jelennek meg, és a gyártást házon belül tartó cégek kihasználják a tömegtermelés előnyeit. A Qianzhan Ipari Kutatóintézet előrejelzése szerint a kínai robotporszívó-piac 2022 és 2026 között több mint kétszeresére, 28,1 milliárd jüanra nő.

Az iRobot az Egyesült Államokban és Európában visszaeséssel küzd, bevételei csökkentek, és munkavállalóinak 7 százalékát (85 fő) építette le, valamint részvényeinek értéke a 2019-es rekord óta mintegy harmadára zsugorodott. Jövője bizonytalan, ugyanis tavaly augusztusban jelentette be az Amazon, hogy 1,7 milliárd dollárért bekebelezi, azonban az üzletet trösztellenes eljárások miatt még nem sikerült lezárni. Az ázsiai riválisok közben bővülnek és egyre több terméket adnak el.

Robotzsaru érkezik New Yorkba

Többféle robotot is bevet a bűn elleni harcban a New York-i rendőrség: a Times Square-en K5-ös egységek segítik a rendőrök munkáját, de a testület két robotkutyát is kap. Ez utóbbiakkal már 2021-ben is kísérletezett a város rendőrsége, de akkor a progresszív törvényhozók és jogvédő csoportok ellenkezése miatt felhagytak a próbálkozással. Azonban szintén 2021-ben polgármesterré választották a rendőri háttérrel érkező Eric Admasot.