A mesterséges intelligenciával kapcsolatos optimizmusáról beszélt a Goldman Sachs szenior stratégája, Ben Snider. A szakember szerint a mesterséges intelligencia (MI) térnyerése a következő évtizedben éves szinten 1,5 százalékkal növelheti meg a vállalati produktivitást, ez a növekedés pedig az S&P 500 cégeinek körében tízéves időtávon 30 százalékos vagy akár még erőteljesebb profitnövekedést válhat ki.

Chatgpt,With,Ai,Or,Artificial,Intelligence,Technology.,Patient,Using,A ChatGPT with AI or Artificial Intelligence technology. patient using a smartphone to medical chat with intelligent artificial intelligence. Futuristic technology. automate chatbot
A Goldman Sachs optimista a mesterséges intelligencia alkalmazásával kapcsolatban.
Fotó: Shutterstock

Snider állítja: a ChatGPT által elindított MI-lavina jelentős változásokat hoz majd a mindennapi élet, a munka és a befektetések területére egyaránt.

A szakember szerint a befektetők a technológiai szektor részvényeinek felvásárlásával kívánnak részt kanyarítani maguknak az MI-robbanásból, de az korántsem biztos, hogy hosszú távon is a tech szegmens lesz az MI-korszak legnagyobb nyertese. 

Az S&P 500 cégeinek dinamikus bővülését hajtó folyamatok lassulni látszanak, de az MI által rövidesen valósággá váló produktivitásbeli ugrás ismét erős optimizmust hozhat a befektetők hangulatában

– tette hozzá a szakember. Rámutatott: az MI-ben rejlő lehetőségeket egyelőre nem lehet pontosan átlátni, ahogy a kétezres évek elején sem lehetett volna elképzelni a Facebook jövőformáló hatását vagy félelmetes bevételtermelési képességét.

Félnek az amerikaiak a mesterséges intelligenciától

Az amerikaiak több mint kétharmada aggódik a mesterséges intelligencia negatív hatásai miatt, 61 százalékuk szerint egyenesen veszélyezteti az emberi civilizációt – derült ki a Reuters és az Ipsos közös felméréséből, amelynek eredményét szerdán hozták nyilvánosságra.

A Goldman Sachs elemzője szerint a bizonytalan piaci környezetben nem érdemes egyetlen szektorra összpontosítani a befektetéseket, érdemes minél jobban diverzifikálni a ciklikus ágazatok papírjai és a defenzív részvények körében, kiemelt figyelmet szentelve az egészségügy és az energiaipar vállalatainak. Snider szerint a Fed kamatemelési kampányának végéhez érkezett, ugyanakkor kérdéses, a gazdaság merre indul tovább a mostani helyzetből. 

A mostani jelentési időszak azt mutatja, a cégek elkezdték visszafogni a nem elengedhetetlen költéseiket, ami a sajátrészvény-visszavásárlási programok volumenének csökkenésében is megmutatkozik

– fejtette ki az elemző. Hangsúlyozta, hogy a céges kiadások csökkentésének produktivitásbeli hatásai csupán a soron következő gyorsjelentésekből fognak tisztán megmutatkozni, így a kamatkörnyezet várható enyhülésének pozitív hatását még egy ideig minden bizonnyal nem érzik majd meg a vállalatok.