Az amerikai hűlőben van, a várakozások szerint a Federal Reserve szünetelteti a kamatemelési ciklusát, a piacon már kamatcsökkentési várakozások is megjelentek. Így elvben gyengülnie kellene a zöldhasúnak, ehelyett nekiállt erősödni.

Abstract,Business,Background.,Concept,Of,Powerful,United,States,American,Dollar.
Fotó: Benny Marty

Elemzői vélemények szerint több tényező áll a nem várt jelenség hátterében. Így az, hogy enyhülnek az amerikai adósságplafonnal, valamint a bankok helyzetével kapcsolatos aggodalmak. Ezzel párhuzamosan a világgazdasági kilátások romlanak, a befektetők ismét a jól bevált biztos menedékhez, a zöldhasúhoz fordulnak. Ugyanakkor vannak arra utaló jelek, hogy a Fed mégsem áll le a kamatemelési hullámmal, továbbá technikai tényezők is segítik a dollárt. 

A dollárindex változása 2022. májustól
 

 

A dollárindex (amely a forgalommal súlyozott árfolyamot mutatja az USA hat legnagyobb kereskedelmi partnerével szemben) április közepétől nagyjából 2 százalékkal emelkedett, bár még mindig jó 10 százalékkal áll alacsonyabban, mint a tavaly szeptemberi, 20 éves csúcsot jelentő 114,78-os érték.

Az egyik legfontosabb az elmúlt hetek dollárerősödésével kapcsolatban, hogy látszik a fény az alagút végén: közel lehet a megállapodás a 31,4 ezer milliárd dolláros az adósságplafon megemeléséről. Ugyanakkor, bár enyhülnek a bankválsággal kapcsolatos aggodalmak, teljesen azért ezek sem oszlottak el. Egy ilyen helyzetben a befektetők kockázatkerülő üzemmódba váltanak – keresik az aranyat és a biztonságos dolláralapú befektetések felé fordulnak. Ezt támogatják a világgazdaság helyzetével kapcsolatos félelmek, a kínai gazdaság riasztóan lelassult, nem következett be a pandémiás időszakot követően várt nagy ívű fellendülés. 

Minden a Feden múlik

Régi tőkepiaci igazság, hogy ha a befektetők idegesek, a részvényárfolyamok esnek. Az S&P 500-as index egyelőre nem mutat válságjeleket, április közepétől gyakorlatilag stagnál – az idén 8 százalékkal erősödött. A tétovázás azzal hozható összefüggésbe, hogy bár a Fed hivatalos kommunikációja szerint a legutóbbi kamatemelés után kiváró álláspontra helyezkedik, megvárja, hogy az eddigi szigorítások hatása végigvágjon a gazdaságon. 

Ugyanakkor vannak arra utaló jelek is, amelyek szerint az Egyesült Államokban továbbra is erős az inflációs nyomás – kiépültek az inflációs várakozások.

 A University of Michigan által a múlt héten publikált felmérés azt mutatta, hogy a lakosság inflációs várakozásai ötéves csúcsra emelkedtek májusban. Ez megemelte a kötvényhozamokat és erősítette a dollárt. A piacok jelenleg azt a forgatókönyvet árazzák, hogy a Fed már az idén jelentősen csökkentheti az irányadó kamatait, mivel az eddigi szigorítás recesszióba taszította a gazdaságot. A kamatcsökkentés a dollár gyengülését idézheti elő. Ezek a várakozások abból indulnak ki, hogy a hozamgörbe inverz, és ezt általában a előjelének tekintik. Ez azonban korántsem megkérdőjelezhetetlen igazság,

 a múltban több példa volt arra, hogy a hozamgörbe nem bizonyult jó előre jelzőnek.

Nettó short/long pozíciók a dollárral szemben 2021. januártól
 

A feszes és a lakossági inflációs várakozások kiépülése nyomán könnyen lehet, hogy az amerikai központi bank rákényszerül legalább még egy kamatemelésre, így jó néhány piaci játékos erre játszva ismét határidős dollárvételi pozíciókat épít ki. Az elmúlt időszakban ennek az ellenkezője volt jellemző,

 a spekulánsok nagy tételben shortolták a zöldhasút, vagyis annak jövőbeni gyengülésére fogadtak. 

A nettó shortpozíciók állománya a múlt héten 14,56 milliárd dollárral emelkedett a Commodity Futures Tradind Commission adatai alapján, ez 2021 közepe óta a legnagyobb összeg. A dollárshortosok pozíciói azonban paradox módon éppen hogy erősíthetik a zöldhasút, hiszen ha emelkedik kissé az árfolyam, akkor a pozíciókat finanszírozni már képtelen befektetők kénytelenek lezárni azokat, így a dollárvételeikkel tovább erősítik a jegyzéseket. Több piaci elemző szerint is a dollár mára igencsak túladott lett, így feltehetően egyre több ilyen shortot kénytelenek lezárni a spekulánsok.