Az online korrepetálást és vizsgagyakorlatokat kínáló edtech cégekre veszélyt jelent, hogy termékeiket az olcsóbb mesterséges intelligencia (MI) letaszíthatja a trónról. Az oktatástechnológiai vállalat, a Chegg részvényeinek értéke a felére esett, miután Dan Rosensweig vezérigazgató elismerte, hogy a ChatGPT ártott a vállalat eredményének. Kijelentése az ágazat más szereplőit is érintette.

Student using laptop in library and illustration of virtual icons. Educational technology
Fotó: Shutterstock

Az elemzők szerint a ChatGPT és más, MI-alapú chatbotok nyomást gyakorolnak a tisztán tartalomalapú edtech cégekre. Egy 17 éves ausztrál fiatal, Justin például a ChatGPT-t kérte meg, hogy tanítsa meg neki a szükséges fogalmakat, így létrehozva saját magántanárát. Fejlettebb utasításokat dolgozott ki, és azokat Mr. Ranedeer, AI tutor becenév alatt feltöltötte a GitHub kódolási weboldalra – írja a Financial Times.

Most már bárki, akinek van egy 20 dolláros ChatGPT 4 fiókja, bemásolhatja és beillesztheti az utasításokat. Justin a ChatGPT technológiát használta, és megosztotta taktikáit a diákokkal, akik így az MI segítségével tudnak tanulni, sokkal hatákonyabban és olcsóbban, mint az erre szakosodott edtech vállalatokkal. A szakértők eltérően reagálnak a jelenségre: egyes elemzők szerint az ágazat egy része az új technológia miatt megszűnhet, míg mások úgy vélik, hogy mindez túlreagálás, ráadásul az MI kombinálható az oktatástechnológiai cégek módszereivel.

Az utóbbira jó példa a nyelvtanulásra szakosodott Duolingo, amely márciusban elindított egy drágább, ChatGPT-vel bővített előfizetési lehetőséget. A Duolingo MAX segítségével a felhasználók élethűbb párbeszédeket folytathatnak, valamint megkérhetik a Duó nevű chatbotot, hogy fejtse ki: egy válaszuk miért volt helyes vagy rossz. A vállalat vezérigazgatója, Von Ahn szerint a Duolingo így személyesebb és élvezetesebb élményt tesz lehetővé, mint az általános chatbotok, így nekik az MI nem fenyegetés, hanem lehetőség.

Andy Bird, a Pearson tankönyvkiadó vezérigazgatója pedig hangsúlyozta, hogy a cégnek jókora katalógusa van ellenőrzött, akkreditált tananyagokból, amelyekből interaktív, mesterséges intelligenciával vezérelt tartalmakat lehet készíteni. Az edtech cégeknek előnyük van a területen, a mesterséges intelligenciát pedig használhatják a termékek fejlesztésére, valamint a felhasználóbarátabb élmény nyújtására. Erre szükségük is van, ha nem akarnak lemaradni. A ChatGPT készítője, az OpenAI vezérigazgatója egyébként csütörtökön fog tárgyalni az Európai Bizottság elnökével a készülő MI-törvény miatt.

Ezek most a legjobb ChatGPT-alternatívák a piacon

A mesterséges intelligenciák térnyerésével folyamatosan egyre több ChatGPT-alternatíva jelenik meg a piacon, ezek közt vannak ingyenes magyar verziók és regisztrációt nem igénylő ChatGPT-alternatívák egyaránt. Némelyik azonban csak a régi, 3.5-ös ChatGPT-verzió tudásával rendelkezik, ezek tudása 2021-ben ragadt. Ezeket a ChatGPT-alternatívákat érdemes választani, ha naprakész MI-chatbotra van szükség!