Dél-Koreában letartóztatták és vádat emeltek a Samsung Electronics egyik korábbi vezetője ellen, aki állítólag ellopta a csipgyártó ipari titkait, és azok alapján egy teljes üzemet akart felépíteni Kínában – írta a Financial Times.

Microchip Photo Illustrations
Fotó: NurPhoto via AFP

A 65 éves koreai állampolgár ellen, aki korábban a rivális koreai SK Hynix alelnökeként is dolgozott, azzal párhuzamosan indítottak eljárást, hogy az ország egyre keményebben próbál fellépni az ipari kémkedés ellen.

A koreai ügyészség hétfőn kiadott közleménye szerint a Samsung volt alelnöke, akit nem neveztek meg, illegálisan szerzett meg olyan információkat, amelyek a fejlett csipgyártó létesítmények építéséhez szükségesek.

Az ügyészek szerint az volt a terve, hogy a Samsung egyik memóriacsipgyárát, amely a nyugat-kínai Hszianban található meg, teljes egészében „lemásolja”. A Suwon Kerületi Ügyészség közleménye alapján ugyanis a volt vezér nemcsak a csipeknek, hanem az épületnek és a gyártósoroknak a tervrajzait is megpróbálta ellopni.

A bűncselekmény és a kár mértéke összehasonlíthatatlan a korábbi szivárogtatási ügyekkel. Ha az üzemet lemásolták volna, azzal tömegesen hasonló minőségű termékeket gyárthattak volna Kínában, ezzel pedig helyrehozhatatlan veszteségeket okoztak volna a koreai félvezetőiparnak

– olvasható az ügyészség közleményében.

A korábbi vezető mintegy 200 alkalmazottat vett fel a Samsungtól és a Hynixtől az általa a kínai Szecsuán tartományban található Csengtuban alapított vállalathoz. A vádirat szerint állítólag az volt a feladatuk, hogy üzleti titkokat szerezzenek korábbi munkaadóiktól, ami csak a Samsungnak 230 millió dollárba került.

Állítólag azt tervezte, hogy egy a vádiratban meg nem nevezett tajvani vállalattól 6,2 milliárd dolláros befektetést szerez, amelyet egy Szingapúrban alapított cégen keresztül juttatott volna el Kínába – ez azonban ismereten okok miatt meghiúsult.

Ehelyett egyenesen kínai befektetőkhöz fordult, akiktől több mint 350 millió dollárt gyűjtött össze, hogy egy csengtui üzemben próbatermékeket állítson elő. Az ügyészek szerint ennek a gyárnak az építése is a Samsungtól lopott technológián alapult.

Electronic,Technician,Holding,Tweezers,With,Microchip,And,Assemblin,A,Circuit
Electronic technician holding tweezers with microchip and assemblin a circuit board. Production computer or repair pc system. Selective focus.
A csipgyártáshoz speciális üzemeket kell építeni, amelyek biztosítják, hogy az előállításuk során az áramköröket nem éri szennyeződés.
Fotó: Chuyko Sergey

Ugyanezen ügy részeként hétfőn hat másik ember ellen is vádat emeltek, köztük a Samsung egyik alvállalkozójának az alkalmazottja és a vállalat kínai gyárának öt dolgozója ellen.

A Samsung és a Hynix, a világ két vezető memóriacsip-gyártója, amelyek technológiáit az iparági szakértők fejlettebbnek tartják, mint vezető kínai versenytársaikét, egyaránt működtetnek gyárakat Kínában. Azonban az itt fennálló biztonsági rendszereknek köszönhetően a volt Samsung-vezérnek Dél-Koreán keresztül kellett hozzáférnie az ipari titkokhoz, amely végül az ő és társai letartóztatásához vezetett.

Az USA és Kína közötti technológiai verseny Dél-Koreát is érinti, a kormány pedig az elmúlt hónapokban több új nyomozó szervet is létrehozott a kiszivárogtatások és az ipari kémkedés elleni küzdelem érdekében, az elkövetőknek pedig sokkal magasabb büntetésekre kell számítania.