Az Activision Blizzard közölte: a Call of Dutyt (COD) fejlesztő stúdiója, az Infinity Ward Barcelonában hoz létre új csapatot. A lépésre azért került sor, mert az Activison Blizzard ígéretet tett arra, hogy befektet az Európai Unióban és növeli a munkavállalók számát. A kiadó egy másik csapata, a mobiljátékokat készítő Digital Legends már a spanyol városban dolgozik, az Infinity Ward pedig melléjük költözik.

Cod,Call,Of,Duty,Game,App,On,The,Smartphone,Iphone
COD Call of Duty game app on the smartphone iPhone 14 Pro screen with PS5 video game controllers. Office environment. Low blue light. Rio de Janeiro, RJ, Brazil. June 23 2023.
Fotó: Shutterstock

Az Activision Blizzard vezetői korábban kijelentették: a jövőben újragondolják az Egyesült Királyságban való terjeszkedést, mivel a brit Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóság (CMA) áprilisban blokkolta, hogy a Microsoft felvásárolja a céget. A CMA miatt a vállalat a jövőben az unión belül kíván további beruházásokat végrehajtani. Az Activision Blizzardot tavaly januárban több mint 69 milliárd dollárért felvásárolta a Microsoft, de az ügyletet a trösztellenes eljárások és a versenytársak ellenkezése miatt nem sikerült lezárni. 

Bár a redmondi óriás azzal nyugtatta a riválisait, hogy a birtokába jutott játékok nem lesznek Xbox- és Windows-exkluzívak, ezt kétségbe vonták. A Sony, a Google anyavállalata (Alphabet) és a Nintendo azzal vádolta a Microsoftot, hogy az Activison Blizzard-sikertermékek, például COD az üzlet lezárulása után más platformokon nem lesznek elérhetők. Az amerikai cég igyekezett leszerelni a kritikusokat, ezért felajánlotta a riválisainak, hogy az ügylet után minden platformon játszható marad a Call of Duty és az Activision Blizzard összes programja.

Márciusban úgy tűnt, hogy a Microsoft sikerrel járt, ugyanis a brit trösztellenes hatóság közölte, hogy az akvizíció nem korlátozza a videójáték-ipari versenyt. Azonban áprilisban a CMA mégis blokkolta üzletet, mivel a felügyeleti szerv szerint a licencszerződések nem orvosolják a felmerülő problémákat, az akvizíció pedig torzítaná a piaci versenyt. Az másképp látja, így az EU rábólintott a felvásárlásra, míg a japán felügyeleti ezt márciusban tette meg. 

Az Egyesült Államokban szintén folyik a trösztellenes vizsgálat, aminek az ideje alatt egy bíróság blokkolta az üzlet lezárulását. Az Egyesült Királyságot jelzálogpiaci válság és recesszió fenyegeti, az továbbra is magas, miközben zsugorodik a kiskereskedelmi forgalom. A videójáték-ipar nem a legfontosabb szektor a brit gazdaságban, de a brexit hatásaival is küzdő szigetországnak újabb érvágás lehet a jövőben, ha a gamingcégek inkább az uniót választják.

Aranytojást tojó tyúkra lelt a Warner Bros., letarolta a videójáték-piacot a Hogwarts Legacy

A Warner Bros. zászlóshajója lehet a következő években a J. K. Rowling Harry Potter világán (Wizarding world) alapuló videójáték, a Hogwarts Legacy. A játék több rekordot megdöntött a megjelenése óta eltelt két hétben, illetve 850 millió dolláros bevételt is hozott a stúdiónak. A játék a kritikusok és a gamerek körében is hatalmas népszerűségnek örvend.