Az orosz Google, a Yandex közölte, hogy engedélyt kapott a Nasdaq tőzsdei jegyzésének megtartására, ha az év végéig átszervezi és eladja az az oroszországi üzletágát. A cég szerint a folyamat előrehaladott állapotban van, az üzlet az év egyik legjelentősebb oroszországi vállalati tranzakciója lehet.

Berdyansk,,Ukraine,-,March,26,,2019:,Yandex,Website,Homepage.,Yandex
Fotó: Shutterstock

A lehetséges vevők között olyan orosz milliárdosok bukkantak fel, mint Vlagyimir Potanyin, aki a Nornickel, a világ legnagyobb nikkelt és palládiumot bányászó és feldolgozó cégének társtulajdonosa vagy éppen Vagit Alekperov, a Lukoil alapítója és fő részvényese. A Yandex oroszországi üzletágának értékét 14 milliárd dollárra becsülik, de az eurázsiai országot elhagyó vállalatoknak 50 százalékos árengedménnyel kell eladniuk eszközeiket, így a Yandex hollandiai bejegyzésű holdingjának, a Yandex NV-nek a részvényesei mintegy 7 milliárd dollárt kereshetnének az ügylettel – írja a Reuters.

A cég piaci tőkeértéke a tavaly novemberi csúcson meghaladta a 30 milliárd dollárt, azonban az orosz–ukrán háború kirobbanása megrázta a vállalatot. Két vezetője lemondásra kényszerült, és több száz, más becslések szerint néhány ezer alkalmazottja elmenekült az országból. Esther Dyson technológiai befektető és Ilya Strebulaev stanfordi professzor pedig tavaly március elején távozott az igazgatótanácsból. A részvényekkel való kereskedést még február végén felfüggesztették, ami idén továbbra is érvényben marad.

Az 1997-ben alapított Yandex a világ ötödik legnagyobb keresőjét üzemelteti a Google, a Bing, a Yahoo és a kínai Baidu után. Oroszországban közel 42 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a keresőmotorok terén, de a volt szovjet tagköztársaságokban is népszerűnek számít. Számos területen tevékenykedik, például Yandex Taxi néven fuvarmegosztót, Yandex Music néven zenei streamingszolgáltatót és fordítót is üzemeltet.

Blogplatformját és híraggregátorát tavaly augusztusban adta el, amelyeket az orosz Facebook, a VK vásárolt meg. Az is kiderült, hogy más orosz vállalatok, például az online kiskereskedelmi platfrom, az Ozon vagy a Qiwi nevű fintech viszont nem maradhat a Nasdaq tőzsdén. Az érintettek fellebbeznek a döntés ellen.

Az orosz–szaúdi együttműködés megerősítéséről tárgyalt a koronaherceggel Putyin

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán telefonbeszélgetést folytatott Mohammad bin Szalmán al-Szaúd szaúdi koronaherceggel, amelynek során az OPEC+-on belüli együttműködési lehetőségekről egyeztettek. A két állam növelné az együttműködését, a beruházások, a szállítási logisztika és az energia területén egyaránt több közös projektet valósítanának meg.