A kínai központi bank váratlanul 10 bázisponttal 1,9 százalékra csökkentette az egyhetes fordított repók hozamát, ezzel tavaly augusztus óta először lépett meg monetáris lazítást. Az elemzők szerint itt még nincs vége a kamatvágásnak, a csütörtöki jegybanki üléstől a bankközi kamatok 0,1 százalékpontos csökkentését várják.

One,Hundred,Yuan,Banknotes,,Next,To,An,E-rmb,Gold,Coin,
Fotó: RHJPhtotos

A jegybank monetáris lazítása egyes szakértőket meglepetésként ért, mivel a kamatvágás tovább mélyíti a kínai és az amerikai kamatkörnyezet közti különbséget, relatív lépéselőnyt garantálva ezzel a dollár számára a jüan ellenében. 

A központi bank ugyanakkor korántsem biztos, hogy bánná, ha a jüan tovább vesztene értékéből:

a gyenge kínai fizetőeszköz felpörgethetné az ország exportját a hazai termékek diszkontján keresztül, 

ami a közgazdászok szerint akár még elég is lehet arra, hogy a kínai gazdaságot kirántsa a nullaközeli inflációs környezetben is megnyilvánuló gazdasági patthelyzetből.

Az elemzők által előirányzott mértékű gazdasági fellendülés ugyanis elmaradt a zéró-Covid-protokoll felszámolását követően: a kínai áprilisban éves szinten 8,5 százalékot emelkedett ugyan, de májusban már 7,5 százalékot csökkent, rávilágítva ezzel a kínai gazdaságban rejlő buktatókra.

Hatalmasat gyengült év eleji szintjéhez képest a jüan a dollárral szemben

Az elemzők rámutatnak: a zéró-Covid-protokoll tavaly őszi eltörlése után, a gazdasági fellendülésbe vetett hit nyomán a jüan hatalmas raliba kezdett a dollár ellenében, amit a kiábrándító valós teljesítmény és a dollár idén év elején tapasztalt dinamikus erősödése állított meg február elején. 

Ju Wang, a BNP Paribas devizaelemzője szerint a kínai jegybank számára jelen pillanatban sokkal kevésbé fontos a dollárral folytatott verseny megnyerése, mint az ország gazdaságának újraindítása. Ezt a véleményt pedig más elemzők is osztják: egyes szakértők szerint

a jüan egészen a 7,3-es szintig süllyedhet az idén a dollárral szemben, 

de az alá már nem tartják reálisnak bekúszni a kínai fizetőeszközt. Vannak olyan elemzők is, akik bíznak a monetáris lazítás és a gazdasági újraindulás sikerében: az optimista szakemberek szerint a jüan egészen a 6,7-es dollárral szembeni szintig menetelhet hamarosan, ezzel a januári értékéig tudna visszaerősödni a kínai valuta.

Tartós lehet a kínai mélyrepülése

A Goldman Sachs jelentése szerint a politika részéről sincs meg az akarat a szektor újabb felpörgetésére.

Lin Li, az MUFG ázsiai piacokért felelős elemzője kiemelte: a kínai gazdaságot érintő előrejelzések jelenleg nagyon borús képet festenek az ország jövőjéről, de véleményük szerint a második fél év piaci szempontból jobban alakul majd Kínában, mint a recessziós félelmekkel sújtott Amerikában, ami relatíve ismét az ázsiai piac felé fordíthatja a befektetők figyelmét.