Kétéves kitartó munkával és lobbizással érte el a lengyel kormány és a helyi önkormányzat, hogy az Intel Wroclaw közelében építse meg a csúcstechnológiát képviselő új európai csipgyárainak egyikét. Bár ennek 4,6 milliárd dolláros tervezett beruházási költsége eltörpül a németországi Magdeburgba telepítendő 30 milliárd dolláros gyártóbázisé mellett, a lengyelek így is óriási gazdaságpolitikai sikerként könyvelik el az üzlet nyélbe ütését.

Bucharest,,Romania,-,June,1st,,2020:,View,Of,An,Intel
Az Intel 4,6 milliárd dolláros új wroclawi gyára két-három éven belül kezdheti meg a termelést.
Fotó: Shutterstock

Lengyelország harmadik legnépesebb, 638 ezres lakosú városának vezetése szisztematikusan győzködte az Intelt, hogy jó házigazdája lesz a beruházásnak – derül ki a Reuters összeállításából. Az Európai Bizottság tavaly fogadta el a közösség technológiai felzárkózásához szükséges forrásokat biztosító fejlesztési programját, amelynek egyik sarokköve a csipgyártás fellendítése új kapacitások kiépítése révén.

Függetlenedik az EU a keleti csipgyártóktól

Az EU az Egyesült Államokhoz hasonlóan szenvedő alanya volt a pandémiát követő csiphiánynak, a beszállítói láncok felszakadozása visszavetette a koronavírus-járványt követő ipari fellendülést. Ebből okulva úgy döntöttek, hogy ahol és amennyire csak lehet, csökkentik függőségüket az ázsiai, főképp kínai beszállítóktól, és önellátásra rendezkednek be. 

A kilátásba helyezett uniós támogatásokkal élve az Intel is beruházási programot hirdetett kontinensünkön, s meg is kezdte a helyszínkeresést. A Reuters tíznél is több kormányzati forrással és vállalatvezetővel térképezte föl a sikerhez vezető utat, amely Mateusz Morawiecki miniszterelnök méltatása szerint történelmének legnagyobb zöldmezős beruházásában végződik.

Nem érték be az apróval

Az interjúkból kiderült, hogy a sziléziai város az Intel valamennyi kérését teljesítette, különösen a gyorsasággal és a felmerülő kockázatok elhárításával nyűgözték le az amerikaiakat.

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója elismerte, hogy amikor elindították a helyszínkeresést, Lengyelország még nem szerepelt a térképükön, noha Gdanskban már van egy bázisuk, nem is akármilyen: a cég legnagyobb, több mint 3 ezer főt foglalkoztató kutatás-fejlesztési központját alakították itt ki. 

Az Intel előbb, 2022 márciusában döntött a németországi helyszínről, s a kitartóan lobbizó lengyeleknek a gdanski központ bővítését ígérte.

Pat Gelsinger, CEO of US multinational corporation and technology company Intel, walks after the signing of an agreement between the German government and Intel at the Chancellery in Berlin on June 19, 2023. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Pat Gelsingert, az Intel vezérigazgatóját lenyűgözte a lengyelek kitartása.
Fotó: AFP

Ezzel azonban nem voltak kisegítve, s a Lengyel Befektetési és Kereskedelmi Ügynökség (PAIH) vállvetve az Ipari Fejlesztési Ügynökséggel (ARP) újabb frontot nyitott a 2021 júliusában indított csatában.

Amikor végül bejártuk a helyszínt, és tárgyaltunk a helyi kormányzat képviselőivel, láttuk, mennyire elkötelezettek, hogy ez a beruházás náluk valósuljon meg

– árulta el Gelsinger.

Ideális feltételeket kínáltak az Intelnek

A tárgyalásokat kezdetben megnehezítette ugyan a pandémia, de amikor személyesen találkoztak, már érezték a lengyelek, hogy van keresnivalójuk. Az új üzemhez egy 285 hektáros területet ajánlottak fel, kiépítik hozzá az utakat, elektromos buszokkal vesznek részt a dolgozók szállításában, víztisztítót és távvezetéket építenek az Intel igényeinek megfelelően. 

Sőt, abba is belementek, hogy az Intel 50 méternél magasabb központi épületet húzzon fel, miközben a helyi építési szabályzat csupán húsz métert engedélyez. 

Az Intel kellő referenciaként szolgálhat Wroclaw számára, hogy odacsábítsa a világ legnagyobb szerződéses csipgyártóját, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Corporationt (TSMC). Velük is megkezdték a tárgyalásokat tavaly, a döntés azonban ebben az ügyben még messze van.

Csábítás felsőfokon

Még az Intel megnyeréséhez IQ-projekt kódnéven a kormány és az önkormányzat közös, titkos „csábítási programot” dolgozott ki. A Wroclaw fejlődését elősegítő ügynökség prezentációt állított össze, amely kiemelte az életminőséget, a családi létesítményeket, az iskolákat, a kerékpárutakat, az uszodákat, valamint a gazdasági és demográfiai adatokat. 

Külföldi befektetések Lengyelországban

Slusszpoénként a sportot és a szórakoztatást sem hagyták ki, gondolva arra, hogy milyen apróságok dönthetnek egy óriásberuházásról. Wroclaw esetében például a legnépszerűbb amerikai sportágak, így a kosárlabda és az amerikai futball jelenléte is bevallottan fontos érv volt az Intel vezetésének, ráadásul mindkét sportot magas szinten művelik a helyi csapatok – az amerikai idegenlégiósaiknak is köszönhetően. 

A város nagyobb amerikaifutball-csapata, a Panthers Wroclaw az Európa Liga keleti konferenciájában jeleskedik, a második helyén áll, és épp szombaton fogadja a Fehérvár Enthroners csapatát. A kisebb alakulat, a Jaguars Katy Wroclawskie még nem jutott ilyen magasra. Ahogy a város Ekstraligában induló baseballcsapata, a Wroclaw Barons sem.

Együtt ropogtathatják a csipszet

A férfi-kosárlabdabajnokságot a Slask Wroclaw nyerte az elmúlt szezonban két amerikai kosarassal a keretében, míg pár éve a helyi rivális, az Anwil Wroclaw bérelte ki a dobogó legfelső fokát, náluk egyszerre öt amerikai is a kerettag volt. A most véget ért szezon alapszakaszában is a Slask diadalmaskodott, de a rájátszásban elorozta tőle a bajnoki címet a King Wilki Morskie Szczecin négy amerikai kosarassal. 

Warsaw,,Poland,-,May,24,,2015:,American,Football,Polish,TopWARSAW, POLAND - MAY 24, 2015: American Football Polish Top League match Warsaw Eagles and Wroclaw Panthers
A Wroclaw Panthers személyében „saját” amerikaifutball-csapata is lesz az Intelnek.
Fotó: Shutterstock

Ennek ellenére az Intel maradt persze Wroclawban, ahol jó társaságra lelt. Szomszédja lesz egy nyílászárógyártó nagyvállalat mellett a PepsiCo, amely itt a csipszgyártásban jeleskedik, élesítve a poént, hogy Wroclawban jól megfér egymással a csip és a csipsz.

Befektetőt szerzett osztrák leányvállalatához az Intel

Az Intel eladja az osztrák IMS Nanofabrication GmbH-ban lévő mintegy 20 százalékos részesedését a Bain Capitalnak egy olyan üzlet keretében, amely 4,3 milliárd dollárra értékeli a vállalatot. Az Intel 2009 óta tulajdonos az IMS-ben, amely csipgyártó gépsorokat készít megrendelői számára. Amióta az Intel 2015-ben az IMS egyedüli tulajdonosává vált, a cég négyszeresére növelte gyártókapacitását és vele a dolgozóinak létszámát, és három új termékgeneráció gyártását kezdte meg. Az IMS-pakett csökkentésével az amerikai cég forrást szabadít fel csipgyártó kapacitásainak növeléséhez.