Az év második felétől több új intézkedéssel is az állampapírok felé terelné a lakossági megtakarításokat a magyar állam, a befektetési alapkezelőknél viszont már májusban is szinte minden a kötvényekről szólt.

business report on digital tablet 
IT, company, tech, cég, diagram, jelentés, fejlesztés
Fotó: Getty Images

Múlt hónapban újabb csúcsot döntött a hazai befektetési alapok vagyona, miután 2,7 százalékkal 10 517 milliárd forintra hízott a portfóliókezelőkre bízott állomány a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai szerint.

A jelentős, 273 milliárd forintos bővülésben most is a tetemes, 174 milliárd forintot meghaladó friss megtakarítások játszottak nagyobb szerepet. Ezzel már egymást követő 10. hónapban haladta meg a 100 milliárd forintos szintet a hazai alapok értékesítése. A piaci árfolyamok közel 100 milliárd forinttal gyarapították a befektetőket a BUX öt százalék feletti ralija mellett, miközben a fejlett és a fejlődő piaci tőzsdéken kisebb gyengülés volt tapasztalható.

Az utolsó tavaszi hónap során gyakorlatilag mindent vittek a kötvényalapok, amikből összesen 201 milliárd forintot vásároltak. Ezen belül is a rövid lejáratú termékek voltak a legnépszerűbbek 155 milliárd forintos értékesítéssel, amit a szabad futamidejű papírok 32 milliárddal, a hosszú lejáratú kötvények pedig 14 milliárd forinttal egészítettek ki. 

A hozamokkal együtt bő hét százalékkal ugrott meg a kötvényalapokban fialó összvagyon, idén pedig már közel 40 százalékkal hízott a 3600 milliárd forint feletti vagyonnal messze a legméretesebb kategória.

Friss pénz máshová nem is igazán jutott már, kivételt az ingatlanalapok és az abszolút hozamú eszközök jelentettek, 7,4 illetve 7,7 milliárdos tőkebeáramlással. Előbbi kategória vagyona az ezúttal is emelkedő árfolyamokkal együtt 1,5 százalékkal nőtt, míg utóbbi terméktípusnál két százalék feletti bővülést regisztrált a BAMOSZ.

A részvényalapok ezzel szemben továbbra sem vonzók, idén még nem növelte friss tőke az itt lekötött megtakarításokat, ez a rossz sorozat májusban sem tört meg: újabb hatmilliárd forintot váltottak vissza a befektetők. A kiáramlást éppen csak ellensúlyozni tudták a pozitív hozamok, az eszközállomány így minimális mértékben 710 milliárd forint fölé kapaszkodott.

A vegyes alapokból jelentős, 26,7 milliárd forintnyi tőke távozott, a kedvezően alakuló hozamok sem tudtak teljesen fedezni, így hó végére 0,4 százalékkal apadt összvagyonuk.

Hazai befektetési alapok vagyona 2023. május
 

A pénzpiaci alapok tavaly felfutó, jegybanki kamatemelések fűtötte népszerűsége mára ugyancsak a múlté. A likvid és alacsony kockázatú eszközből 6,7 milliárd forintot váltottak vissza a befektetők, a háború kitörése óta így először zárt negatív értékesítéssel a kategória, ami ezek révén fél százalékos vagyoncsökkenést szenvedett el.

Az egyaránt parányi vagyonnal rendelkező származtatott és tőkevédett alapok a néhány milliárdos tőkekivonás miatt számottevő, 7-8 százalékos zsugorodást könyvelhettek el. Hasonló trend érvényesült az árupiaci termékeknél is, ahol mintegy négyszázalékos volt a csökkenés. Az intézményi befektetők vagyonát kezelő zárt körű alapok eszközértéke a négy milliárd forintos értékesítés ellenére sem változott érdemben.