Féktelen jókedv uralja a tengerentúli tőzsdéket, már korábban is feltűnt az elemzőknek, hogy a kisbefektetők all-in fogadnak. Nehéz megítélni, hogy megalapozott gazdasági növekedést jelez a tőzsderali, vagy a közelgő világvége előtti utolsó nekirugaszkodás tanúi vagyunk. Az biztos, hogy a befektetők most vállrándítással reagálnak a recessziós jelekre. És vásárolnak tovább. Annak ellenére, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hosszabb ideje tartja magasan a kamatlábakat, mint ahogy arra a piac korábban számított. Ráadásul további kamatemelések vannak kilátásban. A széles piacot leképező S&P 500 index annak ellenére ralizott az idén 19 százalékot, hogy az elemzői prognózisok szerint ebben az évben alig bővül a vállalati profit.  

Exterior,Of,New,York,Stock,Exchange,,Largest,Stock,Exchange,In
Fotó: Shutterstock

Jelenleg nincs fogadókészség a rossz hírekre a részvénypiacon

– mondta Mike Mullaney, a Boston Partners globális piackutatási igazgatója, megemlítve, hogy a befektetők szinte biztosak abban, hogy a Fed szerdán negyed százalékponttal emeli az irányadó kamatlábakat, aminek nem szoktak örülni a parketten. 

Hol van már a közelmúlt borúlátása, amikor a forró és a Fed inflációellenes szigora felhőzte a piaci horizontot? Joggal, hiszen a Deutsche Bank kutatása szerint az 1950-es évek eleje óta minden amerikai dezinflációs epizódot kísért, és a Fed-szigor okozta gazdasági visszaesések idején az S&P 500 index átlagosan 24 százalékot zuhant.

Ezt a mintázatot követte le az S&P 500 tavalyi 25 százalékos esése.

Ám a széles piaci index a múlt hónapban kitört az 1940-es évek óta mért leghosszabb medvepiacról, és mostanra 27 százalékkal múlja felül a mélypontot. Az infláció lehűlt, a gazdaság pedig tovább halad. A feszes, a munkanélküliségi ráta az idén 53 éves mélypontra süllyedt.

Komoly esély van a puha landolásra

– hangsúlyozta Dryden Pence, a Pence Capital Management befektetési igazgatója.

Azért aggodalomra okot jelekben sincs hiány. A Conference Board a múlt héten közölte, hogy vezető gazdasági indexe a 15. egymást követő hónapban esett, ami az amerikai gazdaság lassulását jelzi. Ez az index leghosszabb mélyrepülése a 2007–2009-es időszak óta. 

A kötvénypiac is figyelmeztető jelzést adott. 

Általában a hosszabb lejáratú amerikai kincstárjegyek magasabb hozamot ígérnek, mint a rövidebb lejáratúak, és amikor a hosszabb távú hozamok alacsonyabbak, az azt sugallja, hogy a Fednek csökkentenie kell a kamatlábakat a gazdaság újraélesztése érdekében. Nos, az irányadó 10 éves amerikai államkötvény hozama több mint egy éve alacsonyabb, mint a 2 éves kincstárjegyé. 

Emellett a bankhitelek piacán is csökkent a kereslet, ahogy a márciusi bankpánik nyomán szigorodtak a feltételek. A recessziós jelzések feltűnő hanyagolása azzal hozható összefüggésbe, hogy a piac egyre inkább természetes állapotként kezeli a magasan ragadt kamatokat. Ahogy Katie Nixon, a Northern Trust Wealth Management befektetési igazgatója fogalmazott: 

mindenki megbékélt a korábbinál magasabb Fed-kamatokkal, de nem hiszem, hogy teljesen felfogtuk volna, hogy milyen következményekkel járhat a gazdaságra nézve, ha hosszabb ideig a mostani kamatszinteken maradunk.