Közélet

Balra húz a ChatGPT

Amerikában Joe Biden, Nagy-Britanniában a Munkáspárt áll közel a csetrobothoz.

Erős és rendszerszintű baloldali elfogultsággal vádolja brit tudósok egy csoportja az OpenAI népszerű csetrobotját, a ChatGPT-t. A University of East Anglia kutatói szerint ennek része az is, hogy a mesterséges intelligencia (MI) az Egyesült Államokban a demokrata elnök Joe Bident, Nagy-Britanniában pedig a Munkáspártot részesíti előnyben.

A program beépített elfogultságával kapcsolatos aggodalmakat már többen megfogalmazták, közülük a leghíresebb Elon Musk, ám a kutatók szerint a mostani felmérés az első, amely ki is mutatja ezt az elfogultságot. A kutatást vezető Fabio Motoki szerint az eszköz használatának terjedésével mindez a választási eredményekre is hatással lehet az Atlanti-óceán mindkét partján.

ChatGPT Chat with AI or Artificial Intelligence technology. businessman using a laptop computer chatting with an intelligent artificial intelligence. Developed by OpenAI. Futuristic technology.
Fotó: Shutterstock

A Sky Newsnak nyilatkozva a kutató elmondta azt is, hogy hasonló aggodalommal töltené el őket az is, ha a ChatGPT jobboldali elfogultságot mutatna. Hozzátette, hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a csetrobotok hihető és szépen megfogalmazott válaszokat adnak, ám azok könnyen lehetnek teljes mértékben hibásak, és az MI arra a kérdésre, hogy semleges-e, azt fogja válaszolni, hogy természetesen az. 

Az elfogultságot olyan módon tesztelték, hogy arra kérték a robotot, személyesítsen meg embereket a politikai spektrum különböző területeiről, majd ezután fogalmaztak meg állításokat, és kérték a robotot, hogy mondja el, mennyire ért egyet azokkal. 

A ChatGPT válaszait aztán összehasonlították azokkal a válaszokkal, amelyeket a robot akkor adott, amikor senkit sem személyesített meg.

Az elfogultság hátterében valószínűleg a robot képzésére használt szövegek állnak, hiszen a ChatGPT-hez hasonló MI-k csupán a betáplált szövegeket utánozzák le, az általuk adott válaszok pedig ugyanazt az elfogultságot fogják mutatni, amelyet a képzésükre használt szövegek. A nagy nyelvi modellek ugyanis nem gondolkoznak a szó emberi értelmében, hanem statisztikai eszközökkel próbálják meg eltalálni a „helyes” választ. Azonban ezeknek az algoritmusoknak semmilyen eszközük sincs arra, hogy a válaszaik igazságtartalmát vizsgálják. Valószínűleg a gyűlöletbeszéd kiküszöbölése érdekében tett lépések is inkább balra tolhatták a csetrobotot.

 

ChatGPT OpenAI csetrobot elfogultság
Kapcsolódó cikkek