A német hadiipari vállalat, a Rheinmetall a jövőben együtt kíván működni a Lufthansa Technikkel az F–35-ös vadászgépek karbantartásában. A felek szeptember 19-én írhatják alá a megállapodást, amelybe az elektronikai rendszerekkel foglalkozó bajor ESG-t is bevonják. A Magyarországon is tevékenykedő, a 4iG-ben tulajdonos Rheinmetall 2025-től az észak-rajna–vesztfáliai üzemében tervezi gyártani az amerikai F–35-ös vadászrepülőgép törzsközépi alkatrészeit. 

A Lockheed Martin F-35 fighting jet is pictured at the ILA Berlin Air Show (Internationale Luft- und Raumfahrtausstellung) in Schoenefeld near Berlin, eastern Germany, on June 22, 2022. The show running until June 26, 2022 will focus, according to its organisers, on the future of aerospace, with key topics like new technologies and sustainability. (Photo by Tobias SCHWARZ / AFP)
Fotó: AFP

A gyár alapkövét augusztusban helyezték el. Az üzlettel a Leopard tankokról ismert vállalat jelentősen meg kívánja erősíteni az eddig csak kis létszámú repüléstechnikai részlegét. A cég ugyan gyártott drónokat, azonban a korszerű repülőgépek fontos alkatrészének előállítása új termékcsaládot jelent. Az új gyárban akár 450 munkahelyet is létrehoznak – írja a MarketScreener. A Lufthansa Technik évek óta szervizeli a légierő egyik különleges, kormányzati tisztviselők utazásáért felelős alakulatának repülőgépeit. 

A hamburgi székhelyű vállalat a jövőben még inkább be akar kapcsolódni a védelmi üzletágba, főleg a repülőgépek karbantartását és a pótalkatrészek szállítását vállalhatná át, ahogyan már évek óta teszi a polgári cégek esetében. 

Az orosz–ukrán háború kirobbanása után sok uniós tagállam ráeszmélt, hogy az utóbbi években jócskán elhanyagolták a hadi fejlesztéseket. Németország nem sokkal a konfliktus kitörése után százmilliárd euróra növelte a katonai büdzséjét, és most kapkodva próbálja újraépíteni a hadseregét.

Berlin 35 darab F–35-ös vadászgépet rendelt közel tízmilliárd euró értékben. Ez részét képezi annak a kezdeményezésnek, hogy Európa legnagyobb gazdasága modernizálja a hadseregét. A németek 2026-ban kapják meg az Egyesült Államoktól rendelt F–35-ös repülőgépek első tételét, bár kiképzési céllal az Egyesült Államokban maradnak, hogy korszerűbb légvédelmi képzéseket alakítsanak ki a pilótáknak. Az ütemterv szerint a kiképzés befejezésével az elöregedő Tornado modelleket 2030-ban fogják leszerelni.

Nincs párja a világon: bemutatjuk, mire képes a Lynx, a Magyarországon gyártott német páncélos

Rekordgyorsasággal, nem egészen három év alatt épült fel Zalaegerszegen a Rheinmetall gyára, ahol páncélozott járművek, elsődlegesen a Lynx, vagyis a Hiúz gördül majd le a szalagokról. A Lynx egyik legnagyobb erénye, hogy lánctalpas jármű létére, továbbá az akár 50 tonnás súlya ellenére kifejezetten mozgékony. Elsődleges fegyverzete egy 30 vagy 35 milliméteres gépágyú, a másodlagos pedig egy 7,62 milliméteres géppuska.