Két különböző forintot láthattunk a héten, és köszönő viszonyban sem voltak egymással. Az éles választóvonalat a szerda esti amerikai kamatdöntés húzta meg. Az addig szűk sávba szorult, álmosan irányt kereső magyar devizát az amerikai jegybankárok alaposan kiugrasztották csöndes pozíciójából, pedig nem is nyúltak a kamatokhoz. Intenzív forintgyengülés indult, két hullámban az izmosodó dollár árnyékában. Végül az euró-forint 390,69-nál zárta a hetet, ami azt jelenti, hogy technikai alapon 395-ig van tere a további forintgyengülésnek.  

Hungarian forint in a magnifying glass
Hungarian forint in a magnifying glass a business background
Fotó: Getty Images

A hét első felét az euróval szembeni  381,95–383,25 közti támaszok és a 383,76-nál húzódó ellenállás által meghatározott kereskedési sávban töltötte a forint. Csütörtökön a kurzus hamar átlépte a 30 napos mozgóátlagot 383,75-nál, majd a 386 közelében lévő gyengébb ellenállási szint is elesett. Végül pénteken 

a 389 környékén található meghatározó ellenállás is megadta magát.

Látszólag meglepő a Fed szerda esti kamattartását követő dollárerősödés, hiszen az amerikai fizetőeszköz kamattartalma nem növekedett. Valójában a piac nem is magára a kamatdöntésre reagált, hanem Jerome Powell Fed-elnöknek a sajtótájékoztatón elejtett megjegyzésére, hogy az úgynevezett semleges kamatszint magasabb lesz, mint a hosszú távú jegybanki előrejelzésben szereplő 2,5–2,75 százalék. A semleges kamatláb az a kamatszint, amely kiegyensúlyozza a keresletet és a kínálatot, s akkor is

stabilan tartja az inflációt és a munkanélküliséget, amikor felpörög a gazdaság. 

Bár az erre vonatkozó becslés mediánja még mindig 2,5 százalék, ám ezúttal már öt Fed-tisztviselő jelölt meg 3 százalékos szintet, szemben a június három tisztviselővel s a tavaly december kettővel. Míg a határidős piacok egy évtized múlva 3,75 százalék körüli kamatlábat várnak, ami támpontot nyújthat a semleges kamatszinthez. Magyarán, illúzió az amerikai kamatok remélt gyors apadása, s a korábban vártnál akár jelentősen magasabb kamatokra kell számítani még hosszú ideig. Ebből a nézőpontból már indokolt a dollár erősödése.    

 

A forint minden különösebb 

külső impulzus nélkül is tovább gyengülhet a jövő héten

az euróval szembeni 395-ös technikai megállóig. Ráadásul baljós jelben sincs hiány. Megjelent a dollár árfolyamgrafikonján az aranykereszt technikai alakzat, ami trendszerű erősödést jelez az amerikai deviza piacán. Fundamentális oldalról az fenyegeti a forintot, hogy az MNB közelgő kamatcsökkentési periódusában kiesik a carry traderek kegyeiből. Pedig már szeptemberben is a kamatelőnyre játszó carry spekulánsok dobtak mentőövet a forintnak, amikor a brutális lengyel kamatvágás után zuhanni kezdő zloty magával rántotta.