Negyedik napja zuhannak a feltörekvő piaci devizák, az elemzők szerint a mélyrepülés mögött az országcsoporton kívüli és beüli tényezők egyaránt meghúzódhatnak.

World,On,International,Banknotes,With,Currency,Sign,Include,Dollar,Euro
Fotó: Shutzterstock

Az MSCI feltörekvő piaci devizáit követő indexe 0,8 százalékot vesztett értékéből a hét folyamán, ezzel szinte teljes egészében lenullázta az idén év eleje óta elkönyvelt árfolyamerősödését. A mutató szakadása elsősorban a kínai iPhone-tiltással, a Fed tovább és magasabban ragadó kamatpályájával, illetve a vártnál jelentősen gyengébb német gazdasági adatok nyomán előálló befektetői aggodalmaknak tudtató be a szakértők véleménye szerint, mely együttállás negatív kilátásokat hozott el a kockázati eszközök piaca számára.

A lassú kínai növekedés, a tartósan héja Fed és az eurózóna stagflációs kilátásai nem túl kedvező tényezők a feltörekvő devizák számára

– fejtette ki Piotr Matys, az InTouch Capital Markets devizapiaci elemzője.

Az elmúlt napok legnagyobb veszteségeit a közép-európai devizák könyvelték el, amelyek lába alól az euró értékvesztésével némileg kicsúszott a talaj: a legnagyobb mértékben, 3,2 százalékkal a zloty kurzusát rángatták meg a piacok a vártnál nagyobb jegybanki kamatvágás nyomán, ugyanakkor a forint 2,3 százalékos dollárral szembeni eheti gyengülése sem elhanyagolható.

MSCI Emerging Market Currency index 2023-tól
Közelít év eleji szintjéhez a feltörekvő piaci devizák indexének kurzusa.

Az MSCI feltörekvő piaci devizaindexének kurzusának értékvesztését ugyanakkor a török líra és a jüan mélyrepülése is elősegítette.

A líra árfolyama ugyanis egymást követő ötödik napja is folytatta zuhanását még annak ellenére is, hogy Erdogan elnök új pénzügyi kabinete – látványos kamatemeléseken keresztül – elkezdte az ortodox gazdaságpolitika felé kormányozni az ország monetáris politikáját a közel 60 százalékos inflációs nyomás árnyékában.

Nem biztos, hogy Kína valaha is megelőzi az Egyesült Államokat

A mélyen gyökerező strukturális problémák nehezítik, hogy a világ legnagyobb gazdaságává váljon.

A jüan vállát azonban a gyengélkedő gazdasági teljesítményen túl az iPhone-ok betiltásával kapcsolatosan ismételten felmerülő diplomáciai bonyodalmak, illetve a megállíthatatlanul erősödő dollár negatív hozadékai is nyomják, mindennek következtében

a jüan 16 éves mélypontra került a dollár ellenében.

Ahhoz, hogy a feltörekvő piacokra irányuló tartós tőkeáramlást kellőképpen ösztönözni lehessen, Pekingnek egy átfogó reformcsomagot kellene bemutatnia a kínai gazdaság strukturális problémáinak kezelésére, a Fednek pedig jeleznie kellene, hogy 2024 első felében akár már kamatcsökkentésre is sor kerülhet – tette hozzá az elemző.