BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
TAP Air portugal

A következő nagy európai légi csatában is az Air France-KLM-nek áll a zászló

A portugál TAP légitársaság többségi részesedésének dobra verése is jelzi, hogy a kisebb európai nemzeti légitársaságok egyre kevésbé tudnak versenyre kelni a nyomuló fapados légitársaságokkal, mint például a Ryanair és a Wizz Air, vagy az olyan nagyobb cégcsoportokkal, mint amilyet a Lufthansa, az Air France-KLM vagy az IAG szervezett maga köré.

Az Air France-KLM sakkhúzása, hogy a skandináv SAS légitársaságot egy nagyjából 20 százalékos részvénypakett megszerzésével a szakmai irányítása alá vonta, csak ízelítő a következő nagy európai légi csatához képest, melyben a portugál TAP akvizíciójához sorakoznak fel a kontinens domináns légitársaságai.

TAP Air portugal
Fotó: AFP

A startpisztoly ravaszát a lisszaboni kormány húzta meg még a múlt csütörtökön, amikor közölte, hogy egy legalább 51 százalékos részesedés értékesítését tervezi, sőt, a kabinet már jóvá is hagyta a csupán két éve kizárólagos állami tulajdonba került cég részleges privatizációjának jogi kereteit.

A jelek szerint Portugáliában is belátták tehát, hogy a kisebb európai nemzeti légitársaságok egyre kevésbé tudnak versenyre kelni a nyomuló fapados légitársaságokkal, mint például a Ryanair és a Wizz Air, vagy az olyan nagyobb cégcsoportokkal, mint amilyet a Lufthansa, az Air France-KLM vagy az IAG szervezett maga köré.

A SAS után a TAP-re is kiveti hálóját az Air France-KLM

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint amúgy a TAP számára vonzó lehet a SAS tulajdonosi struktúrájának átalakítása, amelynek keretében a dán állam mellett új fő részvényesként a Castlelake amerikai befektetési cég és a a francia-holland Air France-KLM is jókora részvénypaketthez jutott.

Az Air France-KLM ugyanis csupán 19,9 százalékos részesedést szerzett, és a befolyása is korlátozott maradhat a dán és a svéd csomópontok közötti széttagoltsággal küzdő légitársaság megújítása során.

A francia-holland holding ráadásul általában hagyja, hogy a befolyása alá vont légitársaságok önállóan működjenek, és a felségjelzésük, valamint a cégnevük is megmaradjon. Erre a legjobb példa, hogy az Air France és a KLM – közel 20 évvel 2004-es fúziójuk után – még mindig saját nevük alatt repülnek, és számos tevékenységet továbbra is külön-külön végeznek.

A német Lufthansa és az egyebek között a British Airwayst és az Iberiát is irányító IAG, a TAP-ért folytatott harc másik két valószínűsíthető résztvevője a felvásárolt légitársaságok mélyrehatóbb átszervezéséről, az üzleti gyakorlat és a márkaépítés erőteljesebb racionalizálásáról ismert.

Attól függően alakulhatnak az esélyek, hogy az Air France-KLM milyen ígéreteket tesz a márka életben tartására, önálló menedzsmentjére, valamint a portugál nemzeti jelleg megtartására

– mondta a hírügynökségnek James Halstead légi közlekedési elemző.

Megfigyelők szerint egyébként a SAS-üzlet hatalmas fegyvertény az Air France-KLM számára, mivel sikerült egy légitársaságot kiszakítania a Lufthansa észak-európai befolyási övezetéből, hiszen a TAP-t a német cég által dominált Star Alliance légiszövetségből a saját irányítása mellett működő SkyTeambe irányította át.

A hálójukat a TAP-re kivetve pedig ismét megpróbálkoznak a recepttel, hiszen a portugál légitársaság is a Star Alliance tagja, ám ezúttal magasabb árral és élesebb versennyel kell számolniuk.

Az Air France-KLM árfolyama 6 hó
 

A Lufthansát és az IAG-t sem lehet leírni

Az Air France-KLM mindenesetre csütörtökön megnyugtatta Lisszabont, hogy a SAS-akvizíció nem jelent szándékmúlást, és továbbra is érdekli az üzlet.

A SAS-tranzakció egyébként inkább jó pontot jelenthet a francia-holland cég számára, mivel egyfajta pozitív példát, bizonyos fokú garanciát jelenthet a TAP nemzeti jellegéért aggódó portugál kabinet számára – vélik iparági szakértők. A lazább együttműködési modell lehet a belépőjegy a portugálok jövedelmező dél-amerikai kapcsolatainak kiaknázásához.

Mivel pedig a folyamat még a kezdeti stádiumában jár, az Air France-KLM-nek van rá esélye, hogy politikailag elfogadható ajánlatot tegyen a lisszaboni vezetésnek.

A másik két légikonszernt sem lehet leírni, lévén az IAG-csoporthoz tartozó Iberiának is nagyon erős dél-amerikai kapcsolatai vannak, a Lufthansa győzelme esetén pedig a TAP a Star Alliance tagja maradhatna.

A bürokrácia meggyőzése nem sétagalopp

A versenytársakon kívül a cégeknek még a szabályozókkal is meg kell küzdeniük, az ügyletet Amerikában és Európában is jóvá kell hagyniuk a hatóságoknak.

Azt pedig, hogy a bürokrácia meggyőzése nem sétagalopp, az Apollo Global Management amerikai magántőke-óriás példája igazolja. Az amerikaiak tudniillik tavaly 700 millió dolláros áthidaló kölcsönt nyújtottak a SAS-nak, azzal, hogy majd ajánlatot tesznek a légitársaság többségi részesedésének megszerzésére is. Később azonban az európai hatóság ellenállásán megfeneklett a tranzakció, mivel unión kívüli befektetők nem szerezhetnek irányító befolyást egy EU-s légitársaság felett.

Az európai légi közlekedési ágazatban mindezen túl hagyományosan a kulturális és politikai különbségek is hátráltatják a zökkenőmentes integrációt. Még az is kérdés, hogy a két központú Air France-KLM hogyan boldogul majd a skandináv céges kultúrával, mindössze 19,9 százalékos részesedése birtokában.

Egy dolog viszont biztos: Portugália azt szeretné, ha a TAP vevője egy jó hírű és erős légitársaság lenne… és ugyanakkor nemcsak a lisszaboni csomópontot, hanem más repülőtereket, például Portót is fejlesztené

– értesült a Reuters portugál kormánykörökből.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.