Állva hagyta az elemzőket a Johnson & Johnson gyógyszergyártó idei harmadik negyedéves teljesítményével: a vállalat mind bevétel-, mind eredménysoron felülmúlta az előrejelzéseket, a kiemelkedő időszak láttán pedig egész éves eredményvárakozásait is felfelé módosította.

Slow Vaccination Rollout Puts EU Strategy Under Scrutiny
Túlteljesítette a piaci várakozásokat a Johnson & Johnson harmadik negyedéve.
Fotó: AFP

A Johnson & Johnson negyedéves forgalma a tavalyi harmadik negyedévhez képest 6,8 százalékkal, 21,4 milliárd dollárra, korrigált nettó eredménye pedig 14,1 százalékkal, 6,8 milliárd dollárra nőtt. Ezzel párhuzamosan az egy részvényre jutó korrigált eredménye (EPS) 19,3 százalékkal, 2,66 dollárra ugrott.

A vállalat gyorsjelentése szerint a növekedés mögött elsősorban az orvosi eszközök iránti kereslet erősödése és a gyógyszeripari termékeik megugró értékesítései állnak.

A Johnson & Johnson erős negyedévet tudhat maga mögött, ami biztos alapot jelenthet majd a jövőbeni fenntartható növekedéshez és a holnap orvosi áttöréseinek támogatásához

– értékelte a negyedévet Joaquin Duato, a vállalat vezérigazgatója. A cég a vártnál jobb eredmények láttán egész éves eredményvárakozásait is felfelé módosította: 2023-as forgalmát ezek után a 83,6-84 milliárd dolláros sávba, míg egy részvényre jutó korrigált éves eredményét a 10,07-10,13 dollár közti tartományba várja.

A vállalat negyedéves forgalmának legnagyobb részét, 12 milliárd dollárt az Egyesült Államokban érte el, 9,4 milliárdnyi bevételre pedig a nemzetközi piacon tett szert.

A Johnson & Johnson árfolyama 2023-tól
Jelentős értékvesztésen vannak túl a vállalat részvényei az idén.

A Johnson & Johnson részvényárfolyama az idén több mint 11 százalékot gyengült, nagyrészt a vállalat ellen benyújtott több ezer peres ügy nyomán, melyekben a cég korábbi vásárlói azzal vádolják a vállalatot, hogy rákkeltő azbeszttel szennyezett termékeket, köztük hintőport adott el, több esetben halállal végződő daganatos betegséget idézve elő ezzel.

Újabb sokmilliós hintőporpert bukott a Johnson & Johnson

A Johnson & Johnson hiába szeretné lezárni az azbeszttartalmúnak mondott babahintőporához kapcsolódó kártérítési pereket, nem jár sikerrel. A követelések nőnek, az idő pedig nem a betegeknek kedvez.

A cég az ügyben idén áprilisban már felajánlott ugyan egy 8,9 milliárd dolláros kártérítést az érintetettek felé, ennek összegét egy olyan, erre a célra létrehozott vállalaton keresztül fizetné ki 25 év alatt, ami időközben másodszor folyamodott sikertelenül csődvédelemért egy amerikai szövetvégi bíróságon, így a kifizetések megindítására a csődviták lezárultáig nem kerül majd sor.