Alapvetően mérsékelt optimizmust mutat a piac 2024-re tekintve: alig néhány adat mutat recesszióra, a kamatlábak pedig jövőre várhatóan csökkennek. 

New,York,,Usa,-,Jun,08,2010:,Facade,Of,Wall
Mérsékelten optimistán várja a 2024-et a pénzügyi piac.
Fotó: Shutterstock

A piaci konszenzus szerint jövőre az enyhül, a gazdaság tovább növekedik, és a Fed csökkenti a kamatokat. Ezt a nézetet osztja Andrew Hunter, a Capital Economics közgazdásza is, aki szerint

"egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy a világjárvány utáni inflációs félelem elmúlt, és arra számítunk, hogy jövőre jelentősen csökkennek a kamatlábak".

A novemberi 3,2 százalékos maginfláció 2021 áprilisa óta a legalacsonyabb esett, a csökkenő infláció miatt pedig a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve jövőre gyorsuló ütemben csökkentheti az alapkamatot, amiről legutóbb december közepén döntött.

A gazdasági adatok azt mutatják, hogy a Fed többé-kevésbé elérte a célját és az amerikai gazdaság "puhán landolt".

Az S&P 500 piaci kapitalizáció szerinti hét legnagyobb részvénye tavaly együttesen 4 900 milliárd dollárt veszített. Idén ez a hét pont ugyanennyivel növelte kollektív piaci értékét.

A Dow Jones ipari átlaga és az S&P 500 rekordmagasság közelébe került, míg a Nasdaq Composite több mint 40 százalékot emelkedett idén. A Goldman Sachs pedig egy hete 4 700-ról 5 100-ra módosította az S&P 500 jövő évi árfolyamcélját.

Összességében tehát a Wall Street előrejelzései azt mutatják, hogy a befektetők óvatos optimizmussal vágnak neki az új évnek, az elemzők többsége jövőre 5 százalékos növekedést valószínűsít az S&P 500 árfolyamában.

A közeli jövőt, azaz az előttünk álló hetet tekintve az Egyesült Államok gazdaságának legfontosabb kérdései azok, hogy mit mutatnak a karácsony másnapján megjelenő amerikai lakáspiaci adatok, valamint a csütörtöki jelentés az új munkanélküli segélyek számáról. 

Az év utolsó hetének nagy tőzsdei kérdése pedig, hogy az S&P 500 követi-e a Dow Jones múlt heti példáját és rekordot dönt-e 

– írja a Yahoo cikke.

Kafkai átváltozás az amerikai részvénypiacon: bikává lesznek a medvék a tengerentúli tőzsdén

Az amerikai kilátásai hatalmasat javultak az elmúlt hetekben, puha landolásra és erőteljes ralira rendezkednek be az elemzők. Az amerikai részvénypiac jövőre is átviheti idén elnyert bombaformáját.