Rekordtempóban igyekeznek megszabadulni nem teljesítő hiteleiktől a kínai bankok: a világ második legnagyobb gazdaságának piacfelügyelete ugyanis egyre nagyobb nyomást helyez a pénzintézetekre, hogy azok csökkentsék rosszhitel-állományukat, tartva a Covid utáni válságból való kilábalás nehézségeinek következményeitől. A nem teljesítő hitelekkel fedezett értékpapírok értékesítési volumene egy év alatt 40 százalékkal ugorhat meg az év végére, a bankok elsősorban a rossz jelzáloghiteleiket, hitelkártya-adósságaikat és személyi hiteleiket próbálják eladni.

Housing Loans Interest Rate Reduction In China, 
Kína,
Egyre nő a nem teljesítő hitelek aránya a kínai piacon.
Fotó: NurPhoto via AFP

A héten az előzetes várakozások szerint hat kínai nagybank bocsát ki rossz hitelekkel fedezett értékpapírokat 210 millió dollár értékben, az elsődleges vásárlói célcsoportok a vagyonkezelők, az alapkezelők és a fedezeti alapok lesznek.

Az értékpapírosítás a kínai bankok mindennapi eszközévé vált a rossz hitelek értékesítésére, mivel ez a módszer hatékony, rugalmas, és a szabályozó hatóságok viszonylag gyorsan engedélyezik az ilyen termékeket

– fejtette ki Kan Zhou, az S&P Global Ratings kínai pénzügyi minősítésekért felelős vezetője, majd hozzátette: a kibocsátási volumen a gazdasági nehézségek elharapódzásával párhuzamosan rendre megnövekszik, mivel ilyenkor sokan válnak képtelenné hiteleik törlesztésére.

A kínai hatóságok feketelistáján már 8,57 millió hiteleit nem fizető személy szerepel, ez 50 százalékos növekedés a 2020 eleji 5,7 millióhoz képest, ami a gazdaság megroppanásának lakossági következményeit is jól mutatja. Az ország bankjai a tavalyi adatokhoz képest 37 százalékkal több, 5,96 milliárd dollár értékű rossz hitelen adtak túl az idén, ami történelmi csúcs a piacon.

Nagyon megérte elkerülni a kínai részvényeket, átrendeződik a befektetési paletta

A kínai részvények látványosan alulteljesítették fejlődő piaci társaikat az idén, de Kína befolyásától nehéz szabadulni. A helyettesítő piacok mérete eközben eltörpül a kínai kínálat mellett.

A távol-keleti ország bankjai 448 milliárd dollárnyi rossz hitellel rendelkeznek jelenleg, ami több mint 30 százalékos növekedés a 2019. év végi adatokhoz mérten. 

A nem teljesítő hitelekkel fedezett értékpapírok átlagosan 2–3,5 százalék közti hozamot jelentenek az őket felvásárló befektetőknek, de a gazdasági helyzet romlása nyomán ezek a számok könnyen romolhatnak, kifejezetten kockázatos eszközzé téve ezeket a papírokat.