Az amerikai csipgyártó, az Nvidia 2024 második negyedévében megkezdi három mesterségesintelligencia- (MI) csip tömeggyártását, amelyeket a kínai piacra tervezett, hogy megfeleljenek az amerikai exportszabályoknak. A vállalat eredetileg tavaly novemberre tervezte a H20, L20, L2 alkatrészek bevezetését.

Nvidia headquarters in Santa Clara, California, US, on Monday, June 5, 2023. Nvidia Corp., suddenly at the core of the world's most important technology, owns 80% of the market for a particular kind of chip called a data-center accelerator, and the current wait time for one of its AI processors is eight months. Photographer: Marlena Sloss/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A kínai cégek azonban vonakodnak megvásárolni az új csipeket, és inkább hazai alternatívákat tesztelnek, mivel attól tartanak, hogy Washington idén tovább szigoríthatja a korlátozásokat. Tavaly a kínai Google, a Baidu a Huaweitől rendelt MI-félvezetőket az amerikai csipgyártó helyett, ami annak a jele, hogy a távol-keleti ország cégei megkezdték a leválást az Nvidiáról – írja a Reuters.

Miért olyan fontos az Nvidia?

A vállalat az elmúlt harminc évben a modern videókártya-gyártás királyává vált, a mesterséges intelligencia térnyerése pedig végérvényesen bebetonozta a dominanciáját: a ChatGPT bemutatása után felerősödött az MI körüli felhajtás, és az Nvidia GPU-i lettek a technológiai vállalatok legkeresettebb árucikkei. 

Az Nvidia napjainkban a gépi tanulás globális piacának több mint 90 százalékát uralja, ami azt jelenti, hogy a fejlesztők is célzottan a vállalat termékeire írják MI-szoftvereiket. A cég a nyáron csatlakozott az eddig mindösszesen négy technológiai vállalatot számláló elitklubhoz, amely az ezermilliárd dollár feletti értékű vállalkozásokat tömöríti.

 

Az Nvidia az 1999-es, 12 dolláros részvényárfolyam melletti tőzsdére lépése óta öt alkalommal osztotta fel részvényeit összesen 48-szereződő darabszám mellett, ami azt jelenti, hogy egy darab amelyet 2000 júniusa előtt vettek, ma 48 részvényt ér. Ennek figyelembevételével elmondható, hogy a cég részvényei 47 669 százalékot erősödtek a tőzsdére lépésük óta.

A vállalat az amerikai tőzsdére is jelentős hatással van, de a cég vezérigazgatója, Jensen Huang is jól járt. Huang 1993-ban társalapítója volt a csipgyártónak, vagyona nagy részét pedig az Nvidia 3,5 százalékos részesedése adja. A tőzsdei rali miatt a cégvezér 43,6 milliárd dolláros vagyonnal jelenleg a világ 29. leggazdagabb emberének számít.

Amerika szövetségesei királyként kezelik korunk hősét, a csipgyárost

A csipgyártókat is meglepte, hogy iparáguk hirtelen belecsöppent a geopolitikai diskurzusba. Az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea, Tajvan és az európai szövetséges országok segítik egymás csipiparának kiépítését, miközben a világ műhelyeként emlegetett Kínát kizárják a közös fejlesztésből.