A világ lakosságának felét érintő választások, a Fed kamatpolitikája és nem utolsósorban a kínai gazdaság idei teljesítménye befolyásolhatja legnagyobb mértékben az ázsiai piacok 2024-es évét a Bloomberg összesítése szerint, ugyanakkor a japán jegybanki politika, a dollár ereje és a tajvani fejlemények is nagy súllyal jelennek majd meg a sokváltozós egyenletben. Mutatjuk, hogy a szakértők szerint mely tényezőket lesz érdemes figyelniük az ázsiai piacok befektetőinek az idén!

The,Growth,Rate,Of,The,Stock,Market,And,The,Asia, Ázsia,
India és Kína alakíthatja majd az ázsiai piacok 2024-es évét.
Fotó: Shutterstock

 

A kínai gazdaság várva várt feltámadása

A tavalyi év ismét lesújtóan alakult a kínai parkett befektetői számára: az ország részvénypiacai rekordot jelentő, egymást követő harmadik évben zártak mínuszban 2023-ban, masszívan hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy az MSCI ázsiai–csendes-óceáni indexe 11 százalékponttal rosszabb teljesítményt nyújtson, mint a globális részvénypiaci mutatók.

A kínai gazdaság feltámadása még az idén is messze jár a biztostól: a Hszi Csin-pingék ingatlanpiaci stimulusától várt elsöprő pozitív hatás elmaradt, a piacok figyelme ezért egyre inkább a jegybank irányába fordul, amelytől mielőbbi kamatvágásokat várnak, annak ellenére, hogy ezek hatása a múltban elenyésző volt.

Az sem kedvez a kínai cégeknek, hogy a kormányzat decemberben ismét elkezdett a nagyvállalatok nyakára járni, most a videójáték-gyártókat véve vizsgálatai célkeresztjébe, ami ismételten csökkentheti a befektetői bizalmat, további tőkekiáramlást idézve elő egy olyan időszakban, amikor az ország számára kifejezetten fontos félvezetőgyártás és a zöldátálláshoz kellő befektetések is veszélybe kerülhetnek az egyre fokozódó, Tajvannal és az Egyesült Államokkal kapcsolatos geopolitikai feszültségek miatt.

A jegybanki kamatpályák alakulása

Kifejezetten fontos lesz a világgazdaság, így az ázsiai piacok számára is, hogy a nemzetközileg is fontosabb jegybankok hogyan alakítják majd a globális monetáris politikát. A befektetők elsősorban az amerikai jegybankot figyelik: a Fed kamatpályájával kapcsolatosan ugyan még mindig rengeteg bizonytalanságot figyelhetünk meg, Powellék kommunikációja egyre inkább a galamb hangvétel felé tolódik, ami a dollár számára rossz, az ázsiai devizák és piacok számára ugyanakkor kifejezetten jó hírt hordoz. 

Kirobbanó erősödéssel kezdte az évet a dollár, kérdés, meddig tarthat ki a lendület

A piacok továbbra is biztosak a márciusi kamatvágásban, de már kevésbé, mint egy héttel ezelőtt, ez pedig a zöldhasú számára kedvező előjel lehet. A dollár éves kilátásai azonban kifejezetten ellentmondásosak.

Hasonló érdeklődés övezi a térségben a japán központi monetáris hatóság ténykedését is: a piacok Ueda Kazuo jegybankjától a negatív kamatráták elhagyását várják, amire akár már áprilisban sor is kerülhet. Ez a lépés erősíti majd a jent, ugyanakkor fájdalmas lehet az indexdomináns exportőrrészvények számára, veszélybe sodorva ezzel a most még száguldó tőzsdei ralit a parketten. 

A választások tömegeinek eredménye

A világon az idén közel négymilliárd ember választ, az ázsiai régióban kifejezetten fontos lesz a januári tajvani voks, amely végérvényesen Amerika mellé állíthatja az országot, tovább szítva ezzel a Kínával kapcsolatos ellentéteket. A térség kilátásait azonban az indiai és az indonéz választás kimenetele is foglalkoztatja majd: mindkét országban növekedéspárti kormány van, így a befektetők számára alapvetően a status quo fennmaradása lenne az előnyös.

Nem szabad azonban elfelejteni azt sem, hogy a térség nagyjain túl az Egyesült Államok és az is választ, az év végéig akár alapvető globális átrendeződések is történhetnek.

India is lehet az ázsiai mérleg nyelve

A Jefferies elemzői szerint ha Narendra Modi jelenlegi miniszterelnök elveszti a közelgő választást, a piacok brutális, 25 százalékos szakadásba kezdhetnek majd, tartva az új indiai vezetés Modinál kevésbé növekedésorientált hozzáállásától

Az Indus menti parkett az elmúlt nyolc évet kivétel nélkül pluszban zárta, a részvénypiaci elemzők körében pedig továbbra is töretlen az optimizmus az ország részvényeit tekintve: a szakértők ugyanis kiemelik, hogy India továbbra is folyamatosan vonzza a nagy értékű ipari beruházásokat, egyre csak növeli az infrastrukturális kiadásait, mindennek következtében pedig hamarosan akár Kína legpotensebb kihívójává válhat.

India kenterbe verte az ázsiai piacokat tavaly is

Az optimizmusnak azonban az is újabb lökést adhat, hogy a napokban vált hivatalossá: az ország leggazdagabb embere, Gautam Adani és cégei megússzák majd a további hatósági vizsgálatokat, s ezzel lezárul az egy évvel ezelőtt kirobbant botrányuk lényegi része.

A csipgyártás jelentősége

A mesterséges intelligencia (MI) tavalyi berobbanása gyakorlatilag soha nem látott fontosságúvá tette a csipgyártást, amelynek zászlóshajója jelenleg egyértelműen Tajvan a TSMC-n és Dél-Korea a Samsungon keresztül – Ázsia tehát az MI-rali fennmaradásán hatalmasat profitálhat az idén is. 

Nagy kérdés azonban, hogy a sokat emlegetett kínai–amerikai geopolitikai feszültségek milyen irányba mozdulnak el, ahogy az is létfontosságú lesz a szegmens számára, hogy a világ két legnagyobb gazdasága mekkora keresletet támaszt a félvezetők iránt.