Bezárja spanyolországi üzleteinek több mint negyedét és ezzel együtt 588 dolgozójától is megválik a H&M, amely láthatóan nehezen bírja a versenyt az Inditexhez tartozó Zaraval annak hazai pályáján.

A H&M több tucat üzlete végleg zárva marad Spanyolországban. Fotó: AFP

A svéd divatlánc nem részletezett szervezési, termelési és gazdasági okokból hajtja végre az elbocsátásokat – közölte pénteken a CCOO és az UGT szakszervezet.

A H&M éves jelentése szerint 91 üzlettel rendelkezik és mintegy 4 ezer embernek ad munkát Spanyolországban. A világ második legnagyobb tőzsdén jegyzett ruházati kiskereskedője a Reutersnek megerősítette, hogy 28 helyi üzletét tervezi bezárni.

A hírügynökségnek kiküldött közleményében azt írták, a H&M számára az üzletek megfelelő helyen való elhelyezése és a versenyképesség megőrzése prioritást élvez, és hogy „következetesen” értékelik üzletportfóliójukat. A Reuters sem kapott ugyanakkor konkrét választ arra, hogy az üzleteknek miért kell lehúzniuk a rolót.

Lehetett sejteni, hogy ez lesz

A lépés mindazonáltal összhangban van a világ más nagy divatkereskedő cégeinek húzásaival, amelyek az elmúlt években kisebb üzleteket zártak be, miközben bővítették a nagyobb forgalmat vonzó és e-kereskedelmi logisztikai központként is funkcionáló egységeiket.

A H&M-nek Spanyolországban a hiányzások és a túlterheltségre panaszkodó munkavállalók jelentette problémákkal is szembe kellett néznie szakszervezeti források szerint.

A vállalat 2022 novemberében jelentette be, hogy a költségek csökkentése érdekében 1500 munkahely leépítését tervezi világszerte. Spanyolországban már egy évvel ezt megelőzően 400 fővel csökkentette a létszámot.

Agresszív lépés a szakszervezet szerint

Úgy véljük, hogy az intézkedés túl agresszív, és lehet olyan megoldásokat keresni, amelyek nem járnak munkahelyek megszűnésével

– hangsúlyozták közleményükben a munkavállalói szakszervezetek.

A H&M a tervek szerint szeptemberben kezdhet tárgyalásokat a szakszervezetekkel. Angeles Rodriguez, a CCOO egyik vezetője szerint az érdekképviseleteket meglepte az elbocsátások bejelentése.

A H&M részvényei 0,6 százalékos erősödéssel zárták a pénteki kereskedést a stockholmi börzén, az Inditex árfolyama pedig 0,7 százalékot ereszkedett Madridban.