Már hétfőn bejelentheti az egyesülést a Diamondback Energy és az Endeavor Energy Resources, a fúzió révén 50 milliárd dolláros olajóriást létrehozva a Permi-medencében. A Nyugat-Texas és Új-Mexikó területén fekvő olajtermelő régióban példátlan iparárgi konszolidáció zajlik, melynek startpisztolyát az Exxon sütötte el a tavalyi 60 milliárd dolláros akvizíciójával, elindítva a korábban kifulladt palaforradalom újabb hullámát.    

In this photo illustration, the Diamondback Energy logo is
BRAZIL - 2023/02/15: In this photo illustration, the Diamondback Energy logo is seen displayed on a smartphone. (Photo Illustration by Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: Getty Images

Az Autry Stephens által alapított Endeavour már régóta az egyik legértékesebb vállalkozás a Permi-medencében. A texasi olajmágnás farmon nőtt fel, ahol kemény munkával földi mogyorót, dinnyét és barackot termeltek, 1979-ben fúrta az első olajkútját, s cége büszkén hirdeti a „vadmacska”-mentalitást:  

alapeszméjük a kalandvágy, a bátorság és az olajkutatók nomád szabadsága. 

Az Endeavourre nemcsak a Diamondback hajtott, a cég a ConocoPhillips érdeklődését is felkeltette. Közel azonos fajsúlyú cégek egyesülnek: az Endeavour piaci értéke körülbelül 25 milliárd, míg a Diamondbacké 27 milliárd dollár. 

Az egyesült vállalat a permi régió legmagasabb státuszú cégei közé emelkedne annyi olajmezővel, mint amennyit a rivális ConocoPhillips birtokol, s a nyersolajtermelés valószínűleg meghaladja majd a napi 400 ezer hordót.

A pandémia előtti csúcsévekben a palaolajtermelők évi 19–27 százalékkal növelték a termelésüket, ám a hosszú távú termelési prognózisok mostanra évi 5 százalékos bővülésre szelídültek. Iparági előrejelzések szerint az elsődlegesen elérhető palaolajkészletek hamar kimerülnének, ha a palacégek nagyobb mértékben növelnék a kitermelést. Ezért falba ütköznek azok az olajtársaságok, amelyek alacsony költséggel és minimális technikai kihívással kitermelhető, kőolajban gazdag mezőket keresnek a területen. 

A jelenlegi technológiával a Permi-medencében működő nagyobb vállalatok 25 évi kitermelhető készlettel rendelkeznek, míg a kisebbeknek legfeljebb évtizedes jövőjük van az iparágban

– mondta Matthew Bernstein, a Rystad vezető palaolaj-elemzője.

A kimerülő elsődleges készletek konszolidációs hullámot indítottak, mert a másodlagos készletek kitermelése technológiai váltást igényel, ami elképzelhetetlen tőkeerős szakmai befektetők nélkül. Az Occidental Petroleum vezetője a minap már a közelgő nyersolajhiányra figyelmeztetett. 

A The Wall Street Journal emlékeztet, hogy az Exxon tavaly ősszel vásárolta fel 60 milliárd dollárért a Pioneert, a Chevron még ugyanabban a hónapban 53 milliárd dollárért akvirálta a Hess olajvállalatot. Az Occidental Petroleum tavaly év végén jelentette be, hogy 10,8 milliárd dollárért felvásárolja a nyugat-texasi CrownRock olajcéget, míg a múlt hónapban az APA energiavállalat állapodott meg a Callon Petroleum felvásárlásáról egy 4,5 milliárd dolláros ügylet keretében.