BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Liverpool's Japanese midfielder #03 Wataru Endo (L) and Liverpool's Hungarian midfielder #08 Dominik Szoboszlai react at the end of the English League Cup third round football match between Liverpool and Leicester City at Anfield in Liverpool, north west England on September 27, 2023. Liverpool wins 3 - 1 against Leicester City. (Photo by PETER POWELL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /

Szoboszlaiék bankja is veri az első ligát

A Standard Chartered a kínai bankokkal és a rogyadozó ingatlanszektorral szembeni kitettsége miatt rengeteg pénzt bukott, ám ennek ellenére is jelentősen növelte profitját. A bank vezérigazgatója az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és Donald Trump újraválasztása miatt sem aggódik.

A brit bank, a Standard Chartered adózás előtti nyeresége 1,1 milliárd dollárra ugrott a december 31-én zárult negyedik negyedévben, ami közel tízszeres növekedés az előző év azonos időszakában elért 123 millió dollárhoz képest. Az eredmény megfelel az elemzői várakozásoknak – derül ki a Szoboszlai Dominikot foglalkoztató FC Liverpool mezszponzorként is ismert pénzintézet jelentéséből.  

Wolverhampton Wanderers v Liverpool FC - Premier League
Szoboszlai Dominik Liverpoolját a Standard Chartered is szponzorálja.
Fotó: AFP      

A brit székhelyű hitelező közölte, hogy bevétele 2023-ban a teljes évre vonatkozóan 17,38 milliárd dollárra nőtt, ami 10 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest. Az adózás előtti nyereség éves szinten 19 százalékkal, 5,1 milliárdra nőtt, míg a közterhek levonása után a profit 19 százalékkal 3,46 milliárd dollárra emelkedett a 2022-es pénzügyi évhez képest.

Az eredmény a magas kamatbevételekkel és a hatékony költségcsökkentéssel magyarázható. A Standard Chartered szempontjából kedvező számokat még az sem rontotta le, hogy a kínai ingatlanpiac visszaesése miatt a kínai banki és a problémás ingatlanszektorral szembeni kitettsége miatt rengeteg pénzt bukott. Például a kínai kereskedelmi ingatlanokkal kapcsolatban 282 millió dollár értékvesztést könyvelt el. 

A 2023-as évre részvényenként 27 centes osztalékot jelentett be.

A jelentés utáni sajtótájékoztatón a Standard Chartered vezérigazgatója, Bill Winters nyersen fogalmazva szarnak nevezte a bank árfolyamát, szerinte a kurzus nem tükrözi a pénzintézet valódi értékét, mivel a negyedik negyedévi nyereség csaknem megtízszereződött. Hozzátette: elismeri a részvényesek aggodalmait és több intézkedést is bejelentett, hogy helyreállítsa a befektetők bizalmát.  

London-,May,,2020:,Standard,Chartered,A,British,Multinational,Banking,And
Fotó: Shutterstock

Winters például bemutatta Fit for Growth elnevezésű költségmegtakarítási tervet, amely a bank rendszereinek digitalizálásával és egyszerűsítésével mintegy 1,5 milliárd dollárnyi költséget takarít meg a következő három évben. Ezenkívül egymilliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot is bejelentett. A cégvezér ígéretet tett arra is, hogy a jövőben növelni fogják az osztalékot, de konkrét időpontot nem mondott.                                                           

A Standard Chartered árfolyama 5 év
 

Az eredmények közzététele után a cég árfolyama 8 százalékkal, 655 pennyre emelkedett, de Winters 2015 júniusi belépése óta a kurzus mintegy harmadával esett. A szabad szájú cégvezér az amerikai-kínai kapcsolatokról és Donald Trump újraválasztásának az esetleges kereskedelmi háborúra gyakorolt lehetséges hatásáról is nyilatkozott, ő sem a Trump, sem a geopolitikai feszültségek miatt nem aggódik.   

Szerinte egyik fél sem akar gazdasági szakítást, mivel az túl költséges lenne a két nagyhatalomnak. Winters teljes éves bércsomagja egyébként 7,8 millió fontra (több mint 3,5 milliárd forint) emelkedett, ami éves szinten 22 százalékkal több, főként a hosszú távú ösztönző programból származó kifizetések miatt. Winters a leghosszabb ideje hivatalban lévő vezérigazgató, aki brit nagybankot vezet.  

Nem csak az MNB-nek kell megküzdenie a veszteséggel, az EKB hasonló cipőben jár

Az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozóinak 1,3 milliárd eurós hiányt kell átvinniük a következő évre, az uniós jegybank azonban magabiztos abban, hogy hamarosan újra nyereséges lesz. A veszteség hátterében az áll, hogy az elmúlt évek inflációs hulláma ellen rekordszintre emelték az irányadó kamatszintet – akárcsak Magyarországon.

 

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.