Miközben mindenki arra spekulált, hogy az EKB előzheti ki az amerikai Fedet a kamatvágás korai startjával, az e heti jegybanki döntési dömpingben mégis a svájci jegybankárok lepték meg a piacot egy váratlan kamatvágással. Az SNB a fejlett gazdaságok központi bankjai közül elsőként lépve, 1,75 százalékról 1,5 százalékra csökkentette az irányadó rátát.

 Az SNB óvakodik attól, hogy a svájci frank túlságosan felértékelődjön az euróval szemben / Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

A monetáris politika lazítását az tette lehetővé, hogy az elleni küzdelem az elmúlt két és fél évben hatékony volt

– mondta Thomas Jordan, az SNB elnöke, aki februárban jelentette be, hogy szeptemberben távozik posztjáról. A svájci infláció a következő években várhatóan 2 százalék alatt lesz, míg idén februárban 1,2 százalék volt év per év alapon. A idén 1 százalékos lehet az alpesi országban a jegybanki prognózis szerint.

Elemzők arra számítottak, hogy az SNB megvárja a következő, júniusi ülését a kamatcsökkentéssel. A központi bank régóta óvakodik attól, hogy a svájci frank túlságosan felértékelődjön az euróval szemben, mert ez visszavetné az ország legnagyobb kereskedelmi piacára irányuló exportját. Mivel a befektetők az EKB júniusi kamatcsökkentésére számítanak, ezért kisebb a korai lépés kockázata.

A feltörekvő gazdaságokban már jó néhány országban megindult a kamatcsökkentési periódus. Így például a közép-európai régióban is. Míg a brazil központi bank a héten már a hatodik kamatvágást hajtotta végre tavaly augusztus óta. 

Szerdán este a Fed elnöke idei kamatvágást ígért, de kitérő választ adott az ütemezést firtató újságírói kérdésekre. Az amerikai jegybankárok ebben az évben három kamatvágást prognosztizálnak, ám a következő években lassulhat a kamatcsökkentés üteme, s a korábban vártnál magasabb szinten ragadhat az irányadó ráta.

A hét másik szenzációja, hogy a Bank of Japan nyolc év után véget vetett a negatív kamatpolitikának.