Valamivel több mint három hónap telt el az idei évből, ám a régió tőzsdeindexei máris kövér pluszokat halmoztak fel év végi záróértékükhöz mérten. Ráadásul a BUX 10,8 százalékos emelkedésével az előkelő második helyet szerezte meg, egyedül a román BET előzte meg a régióban, amely néhány egyedi sztorinak köszönhetően 13,4 százalékkal gyarapodott április elejéig.

régió Bucharest,Romania,09.05.2020:,Digi,Romania,Pay,Point,Belonging,To,Rds
Nagyot ment idén a régió két távközlési cége, a Magyar Telekom és a romániai Digi / Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság / Shutterstock

A régiós ezüstért mind a négy blue chip odatette magát

A pesti börze vezető indexének kiváló teljesítményéhez ráadásul mind a négy blue chip hozzájárult. Talán mondani sem kell, hogy a prímet a Magyar Telekom vitte – persze nem forgalomban, hanem árfolyam-emelkedésben –, hiszen 

több mint 36 százalékkal erősödött nagyjából egy negyedév alatt.

Az OTP részvényeseinek sincs okuk panaszra, lévén a legnagyobb hazai bank papírjai ezalatt 10,6 százalékkal értékelődtek fel.

A Mol- és a Richter-részvények drágulása ugyan 10 százalék alatt maradt, ám soha rosszabbat. Az olajpapír 7,2, míg a Richter 8,1 százalékkal jutott feljebb.

A régiós vezető indexekre vissza térve, a lengyel WIG és a cseh PX követi a BUX-ot 8,5, illetve 8 százalékos erősödéssel, a sor végén pedig a bécsi ATX kullog, messze lemaradva, a maga 4,4 százalékával. A sógoroknál az akadozó növekedés, és a viszonylag makacs mellett néhány egyedi sztori is hozzájárult a lemaradáshoz.

 

A román sikertörténetei

Az év első három hónapjában régiós szinten felülteljesítő volt a román tőzsde, amely azonban inkább vállalati hírekkel magyarázható – mondta a VG-nek Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója. Az egyik legérdekesebb sztori most a BRD bankhoz kapcsolódik, az árfolyam 20 százalékos pluszban is járt idén. A pénzintézet a Société Generalé tagja, tulajdonképpen ez az egyetlen bankja a franciáknak, amitől még nem váltak meg a régióban (több érdekeltségüket épp az OTP vásárolta meg az elmúlt években). 

Most az a pletyka röppent fel a piacon, hogy a SocGen végül a BRD-től is megválik, így a befektetők lelkesedése annak ellenére kitartott, hogy a 2023-as eredményéből a korábbi években megszokotthoz képest alacsonyabb osztalékjavaslatot tett az igazgatóság.

A bukaresti tőzsde igazi sztárpapírja azonban a nagyváradi üzletember, Teszári Zoltán által alapított és vezetett Digi – fogalmazott Gyurcsik Attila – a társaság a múlt héten jelentett be egy óriási horderejű üzletet, 

a spanyol leányuk eladta a Fibre to the Home hálózatot egy pénzügyi befektetőnek 750 millió euróért.

Ez döbbenetesen magas árazás, még a Digi magyarországi részlegének eladásakor sem látott ilyet a piac, mindez tükröződik is az árfolyamban: idén a Digi papírok 28 százalékkal drágultak. 

Összességében a román piac inkább olcsónak tekinthető, legalábbis az EV/EBITDA mutató alapján.

Az osztalékért befektetők idén sem panaszkodhatnak, mivel számos cég ért el kifejezetten magas sajáttőke arányos megtérülést (RoE) 2023-ban, szóval magas osztalékhozamot lehet realizálni, annak ellenére, hogy mindenkori csúcson van a bukaresti tőzsdemutató is.