Sportgazdaság

Botrány a focivébén, kiakadt a sörgyár: Oroszország és Katar után felkészül Észak-Korea?

A skót BrewDog sörfőzde tiltakozásul minden egyes eladott Lost Lager bevételét az emberi jogokért harcolóknak ajánlja fel.

Világbajnokság helyett „világelkúrás”, így jellemzi a katari labdarúgóvébét a skót BrewDog sörfőzde, amely igen erős Katar-ellenes kampányt indított a játékok előtt. A cég magát büszke antiszponzorként mutatja be, a World Cup szóhasználat helyett pedig World F*Cupként hivatkozik a focitornára. 

People enjoy drinks at BrewDog, a brewery and pub chain, COLUMBUS, OHIO, UNITED STATES - 2021/07/09: People enjoy drinks at BrewDog, a brewery and pub chain, during Franklinton Fridays.The second Friday of every month is Franklinton Fridays, a day to highlight the Franklinton Arts District, art and artists in the area while openly socializing. (Photo by Stephen Zenner/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Fotó: SOPA Images / Getty Images

A cégnek az a problémája, hogy hogyan kaphatta meg a rendezést az a Katar, amelyik lábbal tiporja az emberi jogokat, és a sörfőzde szerint legalább 6500 építőmunkás haláláért felelős, akik mind a stadionok munkálatai közben vesztették életüket.

Ezekkel kapcsolatban évek óta számos bírálat éri a közel-keleti országot, de a focitornát nem sikerült megakadályozni. 

A rendezés odaítéléséről egyébként maga Sepp Blatter, a FIFA egykori elnöke is rossz véleménnyel van, pedig 2010-ben éppen ő hirdette ki a győztest. Blatter kedden azonban már úgy nyilatkozott, hogy hiba volt Katarnak adni a vébét, azt szerinte csakis Michel Platini és társai intézték így. 

Dánia keményen beleáll Katarba az emberijog-sértések miatt

Mintázat és szponzori logók sem lesznek a dán válogatott mezén, és a címert is alig észrevehetővé halványítják.

Ennél jóval enyhébb probléma, hogy lehet-e sört inni majd az alkoholt amúgy igencsak tiltó országban a meccsek alatt. 

Nos, a stadionban biztosan nem, és részegen sem lehet megjelenni a mérkőzéseken, de előtte és utána sem tiltják majd a sörözést. 

Egy sört viszont nélkülözni kell majd, a már említett BrewDogot, vagy legalábbis direkt módon biztosan. A cég ugyanis a közösségi oldalain jelentette be, hogy bojkottálják a tornát, és antikampányt indítanak. A Lost Lager nevű sörökből befolyó bevételt pedig teljes egészében az emberi jogokért harcolók támogatására készülnek felajánlani. 

Emellett óriásplakátokon is hirdetik, hogy nem kérnek a vébéből, az egyikre azt írták: „Előbb Oroszország, aztán Katar, már alig várjuk Észak-Koreát!”

Kellemetlen lehet számukra, hogy ennek ellenére kapható lesz majd a sörük Katarban a vébé alatt: egy harmadik partner közvetítésével néhány sörük biztosan ott lesz a tornán a Just Drinks szaklap értesülései szerint. 

Ráadásul nem csak emiatt számít öngólnak az antikampány. 

Mint ahogy arra brit lapok rávilágítottak: a BrewDog csak most találta meg a Katar-ellenes hangját, eddig nem volt bajuk a munkásokkal szembeni elnyomással. Az Eater London című lap szerint néhány hónappal ezelőtt 75 egykori BrewDog-munkavállaló nyújtott be panaszt, hogy a sörfőzde felső vezetése egy félelemre építő munkakörnyezetet alakított ki. 

 

Brewdog sörfőzde világbajnokság labdarúgás
Kapcsolódó cikkek