Sportgazdaság

Szuperliga helyett 32 csapatosra bővítené a klubvilágbajnokságot a FIFA

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke bejelentette, hogy kibővítené a klubvilágbajnokságot. A jelenleg mindössze hétcsapatos torna 32 klub versengésévé bővülne, és a lebonyolítása hasonló lenne a hagyományos vb-hez. A tervezett reformot 2025-től vezetnék be.

Marokkóban rendezik meg február 1. és 11. között a következő klubvilágbajnokságot, amelyen a tervek szerint 2025-től már 32 részt vevő csapat lesz – jelentette be Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke pénteken, a Katarban zajló világbajnokság helyszínén tartott sajtótájékoztatón.

Gianni Infantino Press Conference - FIFA World Cup Qatar 2022
Fotó: Anadolu Agency via AFP

A sportvezető a FIFA közgyűlése után számolt be a minitorna bővítésére vonatkozó tervekről, amelyek jövőre még nem valósulnak meg.

Eredetileg az volt a terv, hogy 2021 nyarán 24 csapatos klub-vb-t rendeznek Kínában, ez azonban a koronavírus-járvány miatt az arra az évre halasztott 2020-as Európa-bajnokság és Copa América miatt nem valósulhatott meg.

A marokkói tornán Európát a Real Madrid képviseli majd a Bajnokok Ligája címvédőjeként. 

A klubvilágbajnokságot az eddigi formátumban, hét csapat részvételével bonyolítják le. A BL-győztes mellett a másik öt konföderáció Bajnokok Ligájával azonos szintű nemzetközi kupasorozatának nyertese, valamint a házigazda város egy együttese lesz ott.

Marokkó eddig kétszer, 2013-ban és 2014-ben volt házigazdája a klubvilágbajnokságnak.

Infantino azt mondta, 

2025-től az a cél, hogy a klub-vb a válogatottak világbajnokságához hasonlóan egy hónapos legyen. 

Ennek lebonyolításáról később döntenek ugyan, de ezek alapján néhány csapatnak hat-hét meccset is kell majd játszania a tornán. Egyelőre nem konkretizált a kvalifikációs rendszer sem, de Európát akár 12 csapat is képviselhetné.

Az Európai Bíróság az utolsó koporsószöget is beleverte az Európai Szuperliga koporsójába

Az Európai Bíróság állásfoglalása szerint nem sérti az európai versenyjogot, ha a FIFA és az UEFA kizárja az Európai Szuperligában részt vevő csapatokat és játékosokat a saját versenysorozataiból. A szuperligát szervező European Super League Company, amelyet több rangos európai klubcsapat alapított, a madridi kereskedelmi bíróságon nyújtott be keresetet a két szervezet ellen, amiért az működéséről szóló szerződéssel összeegyeztethetetlen gyakorlatot folytatnak.

Infantino korábbi terve volt a nagy ellenkezést kiváltó kétévenkénti világbajnokság is. Az elnök ezúttal a válogatottak kapcsán újszerű, de lényegesen kisebb horderejű elképzelésekről számolt be. Azzal tervez, hogy páros években – amikor vb-t, Eb-t, Copa Américát rendeznek – márciusban különböző kontinensekről érkezett négy csapat részvételével minitornákat (FIFA World Series) rendezhetnének, ami a sportág további fejlődését segítené elő. Továbbá összevonná a szeptemberi és az októberi válogatotthetet, így egy – a klubok és a nemzeti csapatok közötti – utazást megspórolna az érintett játékosoknak, az együttesek pedig a négy meccset egy blokkban tudnák le.

Az 52 éves Infantino az egyedüli jelölt a FIFA elnöki posztjára a márciusi tisztújításon, és amint azt a sportvezető pénteken közölte: a tanács döntése értelmében az nem a harmadik, csupán a második ciklusa lesz vezetőként. Joseph Blatter megbízatása ugyanis 2019-ig volt érvényes, és annak idején Infantino 2015-ben az eltiltott előd örökét vette át három évre. Tehát az még nem az ő első időszaka volt, az csupán 2019-től indult. A FIFA előírja, hogy egy elnök maximum három ciklusban irányíthatja a testületet. Ennek értelmében 

Infantinót akár 2027-ben is újraválaszthatják, és 2031-ig lehet elnök.

 

FIFA klub-vb Infantino
Kapcsolódó cikkek