Sportgazdaság

Jótékonykodó futballsztárok, akik nem csak luxusórát és drága autót vesznek

Rengeteg labdarúgó mélyszegénységben élő családba született, ahonnan kitörve profi karriert épített fel, közben pedig elképzelhetetlenül sok pénzt keresett. Habár többen közülük ma már szupersztárnak számítanak, mégsem felejtették el, honnan jöttek, és továbbra is fontos nekik, hogy a luxustermékek halmozása mellett folyamatosan jótékonykodjanak, ezzel is példát mutatva a jövő generációjának.

Rengeteg labdarúgó mélyszegénységben élő családba született, ahonnan kitörve profi karriert épített fel, közben pedig elképzelhetetlenül sok pénzt keresett. Habár többen közülük ma már szupersztárnak számítanak, mégsem felejtették el, honnan jöttek, és továbbra is fontos nekik, hogy a luxustermékek halmozása mellett folyamatosan jótékonykodjanak, ezzel is példát mutatva a jövő generációjának.

Champions League Final Tottenham Hotspur - FC Liverpool
Mohamed Szalah még az egyiptomi kormányt is kisegítette.
Fotó: NurPhoto via AFP

 

Világbajnok kezdeményezés Juan Matától

Korábban is sokan adakoztak a jómódú focisták közül, de 2017-ben a spanyol Juan Mata olyat tett, mint előtte senki. Az akkoriban az angol Manchester United alkalmazásában álló világbajnok középpályás sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szeretné megváltoztatni a világot.

Mégpedig úgy, hogy jótékony célra felajánlja mindenkori fizetése 1 százalékát. Mata akkortájt mintegy hétmillió fontot keresett évente, ennek az egy százaléka hetvenezer font (30,8 millió forint). Az immár Japánban profiskodó, 35 éves játékos kollégáit is arra ösztönözte, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A Bayern München német válogatott védője, Mats Hummels rögtön eleget tett a felkérésnek. Érdekesség, hogy Juan Mata tulajdonképpen nem nélkülöző családból származik, hanem egy indiai utazáson szembesült a hatalmas szegénységgel. 

A spanyol Juan Mata számtalan gyermekeket segítő alapítványt támogat.
Fotó: AFP

 

Jack Grealish nem csak bulizni szeret

Az angol Manchester City Bajnokok Ligája-győztes szélsője, Jack Grealish személyes tapasztalata alapján támogat rengeteg gyerekszervezetet: nővére agyi bénulásban szenved, bátyja pedig fiatal korában elhunyt. Empátiájáról rengeteg apró jel árulkodik: többek között Braille-levelet írt egy fiatal, vak szurkolónak, majd egy agybénulásos gyermek által javasolt tánccal ünnepelte gólját az angol válogatottban.

 

Leo Messi szegény sorsú gyerekeknek segít

A nyolcszoros aranylabdás argentin zseni, Lionel Messi alighanem a világ legismertebb játékosa, így tőle szinte már elvárható, hogy jó példával járjon. Messi aktív résztvevője számos, az UNICEF által szervezett projektnek, miközben szerepelt abban a kampányban is, amelynek célja az oktatási lehetőségek kiterjesztése a szegény sorsú gyermekekre Bangladesben, Indonéziában és Nepálban. Saját alapítványa is van, amely hátrányos helyzetű gyerekeknek segít megvalósítani az álmaikat. Többek között 1600 szíriai fiatalnak is épített iskolát, de 2019-ben a kenyaiakat is támogatta vízzel és élelmiszerrel.

Ballon D'Or : Ceremony At Theatre Du Chatelet In Paris
Lionel Messi nemcsak gálákon, hanem UNICEF-rendezvényeken is részt vesz.
Fotó: Aurelien Meunier

 

Sadio Mané új autó helyett vízvezetéket épít

Az angol Liverpool egykori kiválósága, Sadio Mané a szenegáli Bambaliból származik. A falunak a tőle kapott több százezer font értékű beruházásnak köszönhetően lett

  • új iskolája, 
  • kórháza, 
  • postája, 
  • 4G wifije és
  • benzinkútja, 

miközben minden ott élő 

havonta 60 fontos (26 ezer forint) ellátási csomagot kap.

A gyermekeket az iskolában laptopokkal látta el, és a tanulók között jutalmat oszt szét a jó teljesítményért.

Mané tavaly vehette át a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) első Socrates-díját, melyet azoknak a focistáknak ítélnek oda, akik szociális és jótékonysági projektekben vesznek részt.

Sadio Mané a Socrates-díjjal.
Fotó: AFP

 

Michael Essiennek fontos az olvasás

A ghánai születésű Michael Essien sem tagadja meg gyökereit: a Chelsea egykori remek középpályása az általa létrehozott Michael Essien Alapítványon keresztül egészségügyi felszerelésekkel, nyilvános WC-kkel, könyvtárak és tiszta ivóvíz biztosításával igyekszik segíteni szülővárosában a rászorulókat. Essien tagja a „Reading Goals” elnevezésű kezdeményezésnek, amely hazájában fejleszti a fiatalok olvasási képességét.

Cristiano Ronaldo néha túl gáláns

A portugál világsztár, Cristiano Ronaldo folyamatosan jótékonykodik: amellett, hogy a UNICEF és a World Vision nagykövete, forintmilliárdokat adományoz. A 2015-ös földrengést követően például 5 millió dollárt, mai árfolyamon 1,73 milliárd forintot küldött a nepáliaknak, de utalt már 1 millió fontot (441 millió forint) kórháznak is a koronavírus-járvány elleni küzdelemben vagy szíriai gyerekeknek, máskor pedig arra kérte csapattársait, mondjanak le a prémiumukról, és ajánlják fel a segítségre szorulóknak. Ronaldo olykor túlságosan is gáláns, egy alkalommal egy ifjú párnak nászajándékként görög szigetet vásárolt. Ezenkívül támogatott egy portugáliai rákkezelő központot, legutóbb pedig a portugáliai tüzek károsultjain segített, 370 áldozat egészségügyi ellátását finanszírozva.

Több millió eurót adott jótékony célra a játékos.
Fotó: AFP

 

Mohamed Szalah, Egyiptom hercege is bőkezűen osztogat

A Liverpool egyiptomi támadója, Mohamed Szalah nem egyszer, hanem rendszeresen ad.

A BBC információi szerint szülőfalujában, Basiounban a Mohamed Szalah Jótékonysági Alapítvány 450 családot segít anyagilag havonta, néhány éve pedig több mint 23 ezer fonttal (10 millió forint) támogatta hazája egykori labdarúgóit.

Ezenkívül 234 ezer fontot (103 millió forint) adományozott az egyiptomi kormánynak 2017-ben, amikor az ország gazdasága becsődölt, és a hírek szerint a nyáron 2,5 millió fontot (1,1 milliárd forint) adott az Egyiptomi Nemzeti Rákkutató Intézetnek egy kairói terrortámadást követően. Máskor beszáll a pénzgyűjtésbe: két éve egy drogfüggőségi kampány élére állt, melynek következtében a Társadalmi Szolidaritás Minisztérium telefonvonalain 400 százalékkal megnőtt a hívások száma. A vele készült videókat három nap alatt több mint nyolcmilliószor nézték meg.

 

Marcus Rashford a brit kormány helyett döntött

2020 márciusában, a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások idején a Manchester United sztárja, Marcus Rashford a FareShare jótékonysági szervezettel együttműködve rászoruló gyermekeknek juttatott el ételt, akik az osztálytermi tanítás megszakítása miatt nehezen jutottak volna ennivalóhoz.

Eredetileg Rashford egy nagy összegű adománnyal akart segíteni, de miután leült Lindsay Boswell vezérigazgatóval beszélgetni, meggondolta magát, és a szervezet mögé állt.

Nagyjából 400 ezer gyermek 20 millió font értékben kapott élelmet. Június 11-én Marcus Rashford bejelentette, hogy végül 3 millió gyereken segítettek a lezárások alatt, a következő hónapban ez a szám ráadásul 4 millióra emelkedett.

Június 15-én Rashford nyílt levelet írt az angol kormánynak, hogy tegyen a kiskorúak éhezése ellen az országban. Egy nappal később Boris Johnson bejelentette, hogy a nyári időszakban is hozzájuthatnak majd az őket illető ingyenes iskolai étkezésekhez.

A 26 éves játékost mélyen érinti a gyermekszegénység, mivel ő maga is éhezett gyermekkorában. 

Elismerésként megkapta a Brit Birodalom Rendjének MBE-fokozatát. 2021 januárjában Rashford ismét Twitteren keresztül fejezte ki nemtetszését a kabinet „elfogadhatatlan” családi csomagjairól, így Boris Johnson újfent nyomás alá került, hogy átszervezze a programot.

Johnson kiemelte Rashfordot, szerinte sokkal hatékonyabb ellenzéki, mint a Munkáspárt vezetője, Keir Starmer.

A fiatal játékos az egyik legnagyobb brit elismeréssel.
Fotó: AFP

 

Újabb afrikai példakép: Wilfried Zaha

A török Galatasaray elefántcsontparti csatára, Wilfried Zaha is minden elismerést megérdemel:

  • fizetése 10 százalékát jótékony célra ajánlja fel,
  • segített a Crystal Palace női csapatának, amikor az anyagi nehézségekkel küzdött,
  • szorosan együttműködik a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozó jótékonysági szervezetekkel.

 

Salah Cristiano Ronaldo futballista labdarúgás jótékonykodás
Kapcsolódó cikkek