Fogynak a csapatok: már csak nyolcan állnak az első számú európai kupasorozatban. A Bayern Münchennél teljes az összeomlás, a PSG-nél Kylian Mpabbe miatt áll a bál, a csúcstalálkozó pedig egyértelműen a Real Madrid–Manchester City párosítás lesz a BL-negyeddöntők során.

PARIS, FRANCE - APRIL 06: Kylian Mbappe of Paris Saint - Germain reacts during the French Ligue 1 (L1) match between Paris Saint-Germain (PSG) and Clermont Foot 63 at Parc des Princes stadium in Paris, France on April 06, 2024. Mustafa Yalcin / Anadolu (Photo by MUSTAFA YALCIN / ANADOLU / Anadolu via AFP)
A BL-negyeddöntők során még segíthet a PSG-n Kylian Mbappe / Fotó: AFP

A negyeddöntők legnagyobbja tehát a Real Madrid és a Manchester City párharca, hiszen előbbi nyerte meg a BL-t a legtöbbször, 14-szer, utóbbi pedig a címvédő. Ráadásul zsinórban harmadik évben találkoznak az egyenes kieséses szakaszban, az elmúlt két évben pedig az is igaz volt, hogy amelyikük továbbjutott, utána meg is nyerte a sorozatot.

Ami a formákat illeti: a Real tavaly április, másképpen 27 mérkőzés óta nem veszített saját pályáján, 

a City viszont elméletben megismételheti a tavalyi triplázását, hiszen odahaza versenyben áll a Premier League és az FA-kupa megnyeréséért is.

Ma este Madridra és Londonra érdemes figyelni

A keddre, azaz mára rendelt másik párharc az Arsenal és a Bayern München meccse lesz, amelyben homlokegyenest ellentétes hangulatban lévő csapatok találkoznak.

Arsenal's German midfielder #29 Kai Havertz (L) is tackled by Liverpool's Hungarian midfielder #08 Dominik Szoboszlai (R) as they fight for the ball during the English Premier League football match between Liverpool and Arsenal at Anfield in Liverpool, north west England on December 23, 2023. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Az Arsenal a Premier League bajnoi címéért is versenyez, például Szoboszlai Dominik klubjával, a Liverpoolal / Fotó: AFP

Az Arsenal éppen a kitárgyalt Cityvel (és Szoboszlai Dominik klubjával, a Liverpoollal) versenyez az angol bajnoki címért, a Bayern viszont atomjaira esett szét mostanra: sorozatban begyűjtött tíz bajnoki cím után idén biztosan nem fog nyerni, a hétvégén a kiscsapat Heidenheimtől is kikapott kétgólos előnyről, és régóta hivatalos, hogy Thomas Tuchel vezetőedző a szezon végén távozik, nyilván Lőw Zsolt másodedzővel együtt. Viszont a következő bajnoki fordulóban éppen a magyar edző vezeti majd a csapatot, mert a felettesét eltiltották – ám ezt megelőzi a BL-mérkőzés.

Az a célunk még megvan, hogy eljussunk a Wembley-be

– mondta Tuchel, utalva arra, hogy akárcsak az Arsenal elleni negyeddöntő-odavágó, BL-finálé is Londonban lesz, csak másik stadionban. Hozzátette: mindent e célnak rendelnek alá, és elő sem fordulhat, hogy akár csak egy százalékot is csökkenjen az ambíciójuk.

Hasonlókat mondhat a PSG támadója, Kylian Mbappe is.

Milyen pénzek járnak a BL-negyeddöntők után?

Neki a nyáron lejár a szerződése jelenlegi klubjánál, és nyílt titok, hogy a Real Madridhoz szerződik. Csakhogy előtte akár ő is triplázhat a PSG-vel, amely biztosan vezet a francia bajnokságban, döntős a kupában, a BL-ben pedig a hullámzó teljesítményt nyújtó Barcelonával negyeddöntőzik.

Ráadásul a csapat tavaly november óta nem veszített semmilyen sorozatban (ez is pont 27 meccs, egyébként) annak dacára, hogy Mbappe, illetve Luis Enrique vezetőedző, illetve a klub kapcsolata messze nem tökéletes, a sztárcsatár sokszor csak a kispadon kezd.

Most aligha mellőzik, annál is inkább, mert a BL még a világfoci legnagyobb klubjai számára is látható bevételeket termel.

Manchester City's Norwegian striker Erling Haaland (R) vies with Real Madrid's German defender Antonio Rudiger during the UEFA Champions League semi-final first leg football match between Real Madrid CF and Manchester City at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on May 9, 2023. (Photo by OSCAR DEL POZO / AFP)
A Real Madrid és a Manchester City rendszeresen találkozik az egyenes kieséses szakaszban / Fotó: AFP

A pénzdíjak három részből állnak össze:

  • vannak a folyó idényben produkált teljesítményből levezetett díjak,
  • a történelmi, tízéves teljesítményből származtatott, úgynevezett koefficiens alapján maghatározott összegek
  • és a tévéközvetítési díjakból származó pénzek.

A nagyjából 2 milliárd eurós (778,2 milliárd forintos) összdíjazást nézve a háromféle forrás megoszlása 55-30-15 százalék. 

Mindezek alapján is a legfontosabb, hogy a pályán miként teljesít egy csapat. 

Akik a negyeddöntőig eljutottak, azok mindenképp számolhatnak a következő tételekkel:

  • 15,64 millió euróval (6 milliárd forinttal), ami a csoportkörbe jutásért járt,
  • plusz a csoportkörben aratott minden egyes győzelemért 2,8 millió eurót (1 milliárd forintot), a döntetlenekért 930 ezer eurót (362 millió forintot) is kaptak,
  • a legjobb 16 közé jutásért még 9,6 millió euró járt (3,7 milliárd forint),
  • a legjobb 8 közé jutásért pedig 10,6 millió euró (4,1 milliárd forint).

Innentől pedig a következők az elérhető pénzdíjak:

  • elődöntőbe jutás: 12,5 millió euró (4,9 milliárd forint),
  • döntőbe jutás: 15,5 millió euró (6 milliárd forint),
  • kupagyőzelem: 20 millió euró (7,8 milliárd forint).

Kevésbé fizet jól az Európa-bajnokság

Ehhez képest a nyáron a magyar válogatott részvételével rendezendő Európa-bajnokságra megállapított összegek mérsékeltebbek – és Marco Rossi szövetségi kapitány is alulfizetett a kollégáihoz mérten.

Az Eb-re kijutás önmagában 9,25 eurót (3,6 milliárd forintot) ér, a csoportkörben 1 millió euró (389 millió forintot) jár a győzelmekért és 500 ezer euró (195 millió forint) a döntetlenekért. Utána pedig a következők a válogatottak által elérhető szakaszok és összegek:

  • nyolcaddöntőbe jutás: 1,5 millió euró (584 millió forint),
  • negyeddöntőbe jutás: 2,5 millió euró (973 millió forint),
  • elődöntőbe jutás: 4 millió euró (1,6 milliárd forint),
  • döntőbe jutás: 5 millió euró (2 milliárd forint),
  • kupagyőzelem: 8 millió euró (3,1 milliárd forint).

Ha valamelyik nemzeti csapat annyira domináns lenne, hogy az összes mérkőzését megnyerné az Eb-n, a maximális begyűjthető pénzdíja 28,25 millió euró (11 milliárd forint), 

a BL-ben ugyanez a tarolás 85,14 millió eurót (33,1 milliárd forintot) hozna.

Viszont máris tudhatjuk, hogy erre csak a címvédő angol Manchester Citynek van elméleti esélye, mivel hibátlanul zárta a csoportkört és a nyolcaddöntőjében is nyert oda-vissza. Egyébként a Deloitte pénzügyi versenyében aktuális ellenfele, a Real Madrid mögött zárt a második helyen, szóval, napjainkban is megáll Puskás Ferenc örökbecsűje, hogy „nagy pénz, nagy foci”.

Bajnokok Ligája, negyeddöntő

Kedd, 21:00
Arsenal (angol)–Bayern München (német) (tv: Sport 1)
Real Madrid (spanyol)–Manchester City (angol) (tv: M4 Sport)

Szerda, 21:00
Atlético Madrid (spanyol)–Dortmund (német) (tv: Sport 1)
PSG (francia)–Barcelona (spanyol) (tv: M4 Sport)