BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Tudástár logo
Gazdasági fogalmak érthetően

Nyugdíjemelés

2012 óta a nyugdíjakat minden év januárjában, a központi költségvetésről szóló törvényben tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő mértékben emelik. Az adott év novemberében pedig pótlólagos nyugdíjemelésben részesülhetnek a nyugdíjasok abban az esetben, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) inflációs adatai alapján számított mérték legalább 1 százalékponttal meghaladná a januárban érvényes növelési százalékot. Ilyenkor az emelési különbözetet novemberben, januárig visszamenőleg megkapják a nyugdíjasok.  

Ha a KSH augusztusi jelentése és a januári növelés közti különbség kisebb 1 százalékpontnál, akkor az egész évre felszorzott többletet egy összegben utalják a novemberi ellátásokkal együtt, és a havi különbözettel növelt összeg lesz a következő évi emelés alapja.   

Cikkek a témában

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.