Magyar gazdaság

Orbán Viktor segítségét kérik a nyugdíjasok

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa nyugdíjemelést szeretne, de ötleteik is vannak a nyugdíjemelési rendszer átalakítására.

Nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet), amelyben arra kérik a kormányfőt, hogy tekintettel arra, hogy az idei év első 6 hónapjában a nyugdíjas inflációi átlaga 25,1 százalék volt, 

az elmúlt két év gyakorlatához hasonlóan kerüljön sor a novemberi, törvény szerinti emelés előtt, már augusztusban egy 3 százalékos, januárig visszamenő nyugdíjnövelésre.

Mature,Female,In,Elderly,Care,Facility,Gets,Help,From,Hospital
Mature female in elderly care facility gets help from hospital personnel nurse. Senior woman, aged wrinkled skin & hands of her care giver. Grand mother everyday life. Background, copy space, close up
Fotó: Shutterstock

A szervezet hangsúlyozza, hogy a januári 15 százalékos emelés ellenére máig több mint 10 százalékos vásárlóerő-csökkenést szenvedtek el a nyugdíjasok, és nem valószínű az sem, hogy az év hátralévő időszakában az átlagos nyugdíjas árindex 4,9 százalék alatt marad. Hozzáteszik, hogy bár nagyra értékelik a kormány által az megfékezése érdekében tett lépéseket, az árindex az év végén, a legoptimistább szakértői becslések szerint is ennél 3-4 százalékponttal magasabb lehet.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszere láthatóan nem tudja megvédeni a nyugdíjasokat az infláció év közbeni hatásaitól.

– áll a közleményben, amely az augusztusi visszamenőleges emelés mellett arra is kéri Orbánt, hogy tegye lehetővé, hogy a Nyuszetben tömörült hét nagy, országos idősügyi szervezet több mint kétszázezer nyugdíjas tagja és közel két és fél millió időskorú érdekében azt is, hogy szervezet képviselői ismertethessék érveiket és módszerüket az Idősek Tanácsa előtt, a nyugdíjak éves emelésének olyan átalakítására, amelyek biztosítják a kormány azon ígéretének maradéktalan megvalósítását, hogy a nyugdíjemelés valós mértéke ne lehessen kevesebb, mint az adott évi átlagos infláció.

 

Orbán Viktor NYUSZET Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanács nyugdíjemelés
Kapcsolódó cikkek