Minden korábbit meghaladó érdeklődés kísérte a Magyarország születésnapjára szervezett rendezvénysorozat programjait. A fővárosi szálláshelyek kihasználtsága csaknem 80 százalék volt, hét százalékponttal meghaladva az előző évit. 

Az ünnepi programsorozat fénypontja. 
Fotó: Peter Kohalmi / AFP

Budapesten közel 70 ezer vendég 128 ezer vendégéjszakát töltött augusztus 18–20. között, így a vendégforgalom 17 százalékkal felülmúlta a telt házas hétvégén az előző éves eredményeket. 

Idén több mint egymillióan utaztak a fővárosba legalább egy napra,

így az egynapos látogatók száma is majdnem 30 százalékkal nőtt. 

A mobilcella adatok alapján csak a vasárnapi ünnepnapra több mint 350 ezren utaztak Budapestre, ez tavaly augusztus 20-hoz képest közel 70 százalékkal több és az egy héttel később megtartott tűzijáték napjához képest is többezerrel magasabb.

A Szent István Nap turisztikai forgalomra való hatása kiemelkedő: 2021-hez képest kétszer annyi, míg a tavalyi ünnepi hétvégéhez képest 17 százalékkal több vendég foglalt szállást Budapesten. 

Beautiful,View,Of,Margaret,Island,Fountain,And,People,Are,Sitting
Beautiful view of Margaret Island Fountain and people are sitting near it, Budapest, Hungary, 26.08.2018
Harmadával többen fordultak meg a Margitszigeten a hétvégén. 
Fotó: Shutterstock

A szálláshelyeket többségben a külföldi vendégek töltötték meg, akikhez a vendégéjszakák 83 százaléka köthető, amely az Atlétikai világbajnokság elindulásának is köszönhető – mutatott rá az MTÜ.

Vidékről hét százalékkal, az országhatáron kívülről 19 százalékkal több vendég érkezett

a fővárosba, mint tavaly, az ünnepi hétvégén.

A fővárosba érkező hazai turisták nagyobb része szállodákban foglalt szállást, csaknem 50 százalékuk a négycsillagos szállodákat választotta, negyedük pedig a magán- és egyéb szálláshelyeket. A külföldi szállodai vendégéjszakák több mint felét négy-, közel harmadukat három-, és majd' tizedüket ötcsillagos hotelekben töltötték.

A három nap alatt a fővárosi attrakciók látogatottsága 11 százalékkal nőtt. 

Budapest, 2023. május 1.Turisták a Budai Várnegyed Szentháromság terén, Szent István király lovas szobránál, Strobl Alajos szobrászművész 1906-ban fölállított alkotásánál és az 1895 és 1902 között Schulek Frigyes tervei alapján épült Halászbástya neoromán stílusú épületegyüttesénél.MTVA/Bizományosi: Róka László ***************************Kedves Felhasználó!Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt. Budapest, 2023. május 1.
Turisták a Budai Várnegyed Szentháromság terén, Szent István király lovas szobránál, Strobl Alajos szobrászművész 1906-ban fölállított alkotásánál és az 1895 és 1902 között Schulek Frigyes tervei alapján épült Halászbástya neoromán stílusú épületegyüttesénél.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzője/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
A Halászbástya is toplistás attrakció. 
Fotó: Róka László / MTI

A legnépszerűbb az Országház, a Halászbástya és a Margitsziget volt, utóbbit 35 százalékkal több turista kereste fel, mint tavaly. Az Országház látogatóinak 14 százalékát a nemzetközi vendégek adták az ünnepi hétvégén.