BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Keserű uniós reformok a cukoriparban

A cukoripar vált a leglátványosabban leépülő iparággá a hazai élelmiszer-ágazatban – ebben a megállapításban összegezhetők a csatlakozás óta eltelt időszak piaci eseményei.
2007.11.28., szerda 00:00

Bár az élesedő verseny az elsődleges mezőgazdasági alapanyagokat feldolgozó vállalkozások számára kivétel nélkül fokozódó kihívást jelent, a cukoripari cégek azok, amelyek láthatóan leginkább elvesztették perspektívájukat. A kedvezőtlen változások legmarkánsabb jelei a gyárbezárásokban mutatkoznak meg, amelyek nyomán a valamikor „országos hálózatú” iparág a jövő évtől mindössze két feldolgozási térségre szűkül.

Ma már csak nosztalgiázni lehet azon, hogy az ágazatban a rendszerváltozás után tizenkét feldolgozó működött, igazodva a répatermelésre leginkább alkalmas körzetekhez. Kétségtelen azonban, hogy az üzemek jó része olyan kis gyárként üzemelt, amelyek piacgazdasági körülmények között – hosszabb távon – nem lehettek életképesek. Az iparág ennek ellenére is vonzónak bizonyult a külföldi befektetők számára, ezért nem véletlen, hogy valamennyi gyárat nyugat-európai (multinacionális) cégek vásárolták meg.

Más kérdés, hogy az új tulajdonosok a privatizáció után gyorsuló ütemű koncentrációt indítottak be. E változtatások részeként kis üzemeiket sorra bezárták, megmaradó gyáraikban viszont milliárdos fejlesztéseket indítottak be. Így az uniós csatlakozást végeredményben öt feldolgozó érte meg, amelyet három érdekcsoport működtetett: Petőházán és Kaposváron az osztrák Agrana, Szolnokon és Szerencsen a német Nordzucker, Kabán pedig az angol–francia Eastern Sugar volt a tulajdonos.

Az uniós tagság elnyerése előtt minden mértékadó nyilatkozat arról számolt be, hogy a cukorszektor – köszönhetően az unió bonyolult, ámde kiszámítható ágazati szabályozásának – a csatlakozáskor nyertes agrárágazatok között szerepel majd. Ennek egyenes következménye az volt, hogy az „ötgyáras modellt” mindenki „bebetonozott struktúraként” kezelte, vagyis olyan működési formaként, amely hosszú távon (EU-tagként) is megingathatatlan lesz. A belépéskor azonban senki sem számolt azokkal a brüsszeli ambíciókkal, amelyek 2006-tól a cukorágazatban is árcsökkentő reformokat indítottak be. Ma már egyértelmű, hogy ezek Magyarországon – ahol pedig a répatermelési adottságok kedvezők – visszafordíthatatlan leépüléshez vezettek.

Brüsszel alapvetően azért döntött a cukorszektor „megolvasztása” mellett, hogy csökkentse a feleslegeket előidéző cukortermelési országkvótákat. Az unió mindent annak rendelt alá, hogy a belső kvótamennyiség a korábbi 17,4 millió tonnáról 12,4 millióra szűküljön. A háttérben az áll, hogy a belső termelést eddig a magas védővámok és a szabályozott magas árak (exporttámogatások) tették lehetővé, vagyis a cukorágazat – önmagában véve – az olcsóbb világpiaci (nád)cukorral szemben versenyképtelen volt. Az unió ugyanakkor a WTO-tárgyalások és bizonyos politikai okok (egyes fejlődő országoknak nyújtott importkedvezmények) miatt a belpiac fokozatos megnyitására kényszerül, így EU-szinten egyáltalán nincs szükség a korábbi cukormennyiségre.

Mivel az ötgyáras hazai cukorágazat a reformkörnyezetben is jóval életképesebbnek tűnt más tagországok iparágainál, már tavaly általános megdöbbenést okozott, hogy az Eastern Sugar bejelentette kabai gyárának bezárását, illetve teljes kelet-európai tevékenységének beszüntetését. Az igazi bomba azonban a napokban robbant, mivel az Agrana és a Nordzucker is deklarálta, hogy felszámolja egy-egy hazai feldolgozóját, és termelését megmaradó egy-egy gyárába (Kaposvárra, illetve Szerencsre) összpontosítja.

A utóbbi döntéseket az magyarázza, hogy Brüsszel tavaly óta újabb intézkedésekkel igyekezett gyorsítani a kvóták visszaszolgáltatását. A hazai piaci szereplők e nyomás miatt határoztak úgy, hogy tovább szűkítik a termelést, cserébe pedig igénybe veszik az uniós szerkezetátalakítási és egyéb támogatásokat. A mostani lépések szomorú következménye viszont az lesz, hogy a 400 ezer tonnás, kvótához kötött cukortermelés 200 ezer tonnára, a cukorrépa-terület pedig 65 ezer hektárról 25-26 ezerre csökken.

E termelési méret már azt jelenti, hogy az iparág nem lesz képes kielégíteni a 320 ezer tonna körülire tehető belföldi igényeket, vagyis a korábban büszkén emlegetett hazai önellátottság megszűnik, hajdani exportőrből pedig importfüggő országgá válunk. Ebből következik, hogy cukorpiaci kitettségünk jelentősen növekszik, ha a nemzetközi cukorárak elszabadulnának. Ezért joggal vetődhet fel a kérdés, hogy Magyarországon egyet lehet-e érteni olyan reformmal, amely egy hagyományos iparágat néhány év alatt drasztikusan elsorvaszt.

A szerző további cikkei

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.