Vélemény

Metróverdikt

Noha hamarosan várható a mindent eldöntő verdikt Brüsszelből a négyes metró európai uniós támogatásáról, azért ezzel ennek a történetnek még nincs vége. Érdemes tehát sorra venni és megszívlelni a beruházás és az EU-nak benyújtott támogatási kérelem tanulságait.

Elsősorban Budapestnek kellene nagyon magába szállnia. Bár már jó néhány fejlesztési tervet láttam, kevés nagyberuházásnál halmozódott fel ennyi botorság, mint ennél. Főleg addig, amíg a főváros azt hitte, hogy politikai lobbizással minden számot – támogatási igényt – elfogadtathat az EU-val.

Ez a számítás nem vált be. Emiatt évekkel később használhatják a vonalat a budapestiek, ám ezt annak tudatában tehetik, hogy nekik van a „legdrágább” metrójuk a világon. A magyar főváros több okból is botrányos projektgazdának tűnt fel Brüsszelben.

És már most fizeti/fizethetjük ennek árát. Az előzetes információk szerint a négyes metró első szakaszának elszámolható költségeit 56 milliárd forinttal csökkentette az Európai Bizottság azzal, hogy a nagyprojekt 54 közbeszerzési eljárása közül 11-et kivont a támogatható körből. Ez 43 milliárd forint közösségi és 13 milliárd forint hazai fejlesztési forrás elvesztését jelenti Budapest számára.

A tanulságok levonásával tehát előrelátók is lehetünk. A főváros ugyanis a négyes metró további két szakaszára is szeretne európai uniós forrást kapni. Danuta Hübner, az unió regionális politikájáért felelős – időközben leköszönt – biztosa júniusi magyarországi látogatása idején éppen lapunknak nyilatkozva nem zárta ki ennek lehetőségét a második szakaszra, feltéve, hogy a kormány leteszi a megfelelően dokumentált anyagot az EU asztalára.

Most örülni kell annak is, hogy Brüsszelben már „határozatra kész” állapotban van több mint 700 millió euró. De hogy a következő szakasz már valóban sikertörténet legyen, ahhoz Budapestnek többet kell tennie.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek