BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
digitális szolgáltatás

Miben más a diákszámla, mint a felnőtteké?

Nyakunkon a diákszámlanyitás időszaka, hiszen az őszi tanévkezdésre már készen kell állnia a pénzügyi háttérnek a főiskolai, egyetemi tanulmányaikat kezdő fiataloknak. A diákszámlák megnyitásával most több tízezer forint ajándékpénzt is össze lehet szedni sok hazai banknál.
Szerző képe
Gergely Péter
a BiztosDöntés.hu szakértője
2024.06.17., hétfő 10:30

A diákszámlák 18 éves kor felett lényegében nagyon hasonlók a felnőttek számláihoz képest, mégis van pár különbség. Mivel a diákok nyithatnak felnőtt bankszámlát is, érdemes tisztában lenni ezekkel a különbségekkel.

Különbségek a díjakban

A legfontosabb ilyen különbség nyilván a kedvezményes díjazás, hiszen a diákkor az az időszak, amikor az embernek sosincs elég pénze. A diákszámlák esetében szinte mindenhol ingyenes vagy legalábbis nagyon olcsó a havi számlavezetés díja. A bankkártyák első éves díját sem kell megfizetni, a Gránit, az MBH és az OTP banknál a további években sem.

Sokkal jobb érzés úgy nekilendülni a diákéveknek, hogy legalább a bankszámla kötelező díjait nem kell fizetni.

Young,Female,Student,Calculating,Finances,At,Table,With,Piggy,Banks.
Fotó: Shutterstock

Emellett több banknál is kedvezményes a diákszámla díja, ha használja azt a számla tulajdonosa. Évente akár 10-20 ezer forintnyi díjkedvezményt is össze lehet szedni ezekkel.

Különbségek a digitális szolgáltatásokban

Vannak olyan esetek, hogy bizonyos digitális szolgáltatások csak a diákszámlákhoz járnak.

Ilyen például az OTP Junior Next applikációja, amely segíti a továbbtanulás előtt álló fiatalnak megtervezni a karrierjét, de segít a diákmunka megtalálásában vagy az önkéntes munkára jelentkezésben is.

Ide tartoznak azok a kuponos kedvezményprogramok is, melyek a diákok igényeihez igazodnak a mindennapok költései során, kifejezetten fiatalokra szabva. Ilyen lehetőség az OTP Banknál (OTP Junior Kedvezményprogram) és a Raiffeisen Banknál (Yelloo Klub) érhető el.

Különleges bankszámlák a diákhiteleseknek

Aki diákhitelt vesz fel, az olyan bankszámlára kaphatja meg a diákhitelét tavaly nyár óta az Erste Banknál, a Gránit Banknál, az MBH Banknál vagy az OTP Banknál, amely még az átlagos diákszámláknál is kedvezőbb. A korábban szerződött diákhitelesek is igényelhetik ezt a bankszámlatípust.

Ezek a Diákhitel Számlák egyrészt kötelezően ingyenes kedvezményeket nyújtanak a diákhitel folyósítási szakaszában, tehát a tanulmányi évek alatt, később pedig a lakhatással vagy utazással kapcsolatos kedvezményeket használhatják ki a hallgatók.

A legfontosabb alapszolgáltatások – a bankkártya éves díja, a számlavezetési díj, az internetbank, a mobilapplikáció, a telefonbank, a személyes megjelenés nélküli ügyintézés vagy a folyószámla megszüntetése – ingyenesek. Emellett a bankok egyéb kedvezményeket is biztosíthatnak például a lakáshitel felvételével, az értékpapírszámla-vezetési díjjal vagy a biztosításkötési díjjal kapcsolatosan.

Pénz- és ajándékeső az új bankszámlát nyitó diákoknak

Új számlanyitás esetén 40 ezer forintos jóváírást kapnak a diákok az Erste Banknál, ha internetbankon vagy mobilalkalmazáson keresztül nyitják meg az Erste EgySzámla Díjcsomagot diákkedvezménnyel, amely mellé számlanyitáskor bankkártyát is igényelnek és aktiválnak. Az akció 2024. június 30-ig tart. Egy táskát is kapnak ajándékba a diákok. Ez az akció 2024. szeptember 30-ig tart.

A Gránit Banknál ugyancsak 40 ezer forintot kapnak a diákok, ha a Gránit Diákszámlát Gránit eBank mobilalkalmazáson keresztül, szelfivel nyitják meg, és a számlanyitás során megadott bankkártyát igényelnek és aktiválnak a Gránit eBank mobilalkalmazással együtt. Az új bankkártyával 60 napon belül ötször kell sikeresen vásárolni, tranzakciónként legalább ezer forintért. Az akció 2024. július 1-jéig tart.

Az MBH Banknál nincs külön akció a diákszámlásoknak, de az általános felnőtt promócióhoz ők is csatlakozhatnak. Az új MBH lakossági forintbankszámlát online vagy valamelyik MBH-fiókban megnyitva, amennyiben a mellé igényelt Visa Fenntartható bankkártyával legalább 100 ezer forint értékben vásárolnak, 40 ezer forintot utólag visszakapnak. Az akció 2024. augusztus 9-ig tart.

Az OTP Banknál új OTP Junior bankszámlát vagy Bázis számlát Junior kedvezménnyel, VideóBankkal vagy az OTP MobilBank alkalmazáson keresztül megnyitva egy kupont kapnak az ügyfelek a banktól, amellyel a Notebook.hu webshopjában vagy üzleteiben vásárolva a vásárlás értékének 25 százalékában, de maximum 30 ezer forint értékben pénzt kapnak az OTP-bankszámlára. Az akció 2024. június 30-ig tart.

Az UniCredit Banknál 35 ezer forintot kapnak a Diákszámla Zéró bankszámlát nyitók, ha Mastercard Standard betéti bankkártyát igényelnek. A számlanyitást követő hónap végéig legalább öt tetszőleges tranzakciót el kell végezni a bankszámlán bankkártyával vagy mobilalkalmazással a bank által megadottak közül. Az akció 2024. szeptember 30-ig tart. A 35 ezer forintos jóváíráshoz szükséges feltételeket teljesítő ügyfelek Mojo Dynamite BT fejhallgatót is nyerhetnek egy nyereményjátékban. A nyereményjáték 2024. augusztus 31-ig tart.

 

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.